Direktlänk till inlägg 12 oktober 2010

Spår, lydnad, bad & kamp!

Av Anna Svensson - 12 oktober 2010 21:28

I dag blev det mycket gjort.


1. Spårskogen. Med var Susanne, Nova & Vide.

  


Två spår till Vilda: Ett ängsspår i ganska kraftig vind, men medvind. Ca 75 meter, liggtid ca 1 timme 15 minuter. Inga vinklar.

Det andra var ett skogsspår som började i gles tallskog, fortsatte in i tät skog med ungtallar, mycket vitmossa som underlag.


Efter att spåren var utlagda fikade vi. Vilda var inte stilla en sekund. Hon tuggade på kottar, grävde, kikade på Susannes hundar etc. Till slut släppte jag henne. Det blev mindre stress för både henne och mig. Jag hade en ogenomtänkt tanke att träna henne på att ligga stilla bredvid mig helt passiv. Det blev en alldeles för svår uppgift med tanke på hennes förväntan samt störningar i form av andra hundar. Frustration för oss båda! Nu måste jag ta mig en rejäl funderare på hur "fikaträningen" ska gå till. Rimligen träna i lättare miljöer och lämna henne i bilen när vi är i skogen tills det fungerar bra i andra lägen? Bur bredvid mig vid skogsfika? Andra förslag? Idéer mottages tacksamt!

  


Spår ett gick finfint. Det syntes ganska bra var jag gått på ängen. Vilda låg antingen i spårkärnan eller slog en halvmeter åt bägge håll. Fokuserat och fint. Tog pinnen. Men det märks att den tappar mer och mer i värde ju roligare själva spåren blir!


Spår två var spännande. Väldigt slagigt i början, jag undrar varför? Trött eller för uppvarvad? Eller vinden? Fixade övergången i terräng fint och spårade väldigt sansat när hon kom in bland ungtallarna. Tog pinnen och bytte den mot godis. Snart dags att börja lägga pinnar i spåret och leksak som spårslut? Hm, tål att funderas på.


En kort lydnadssväng efter spåret. Ingång, sitt - stanna kvar, ligg, stå. Dessutom target. Utmanade Vilda ordentligt! Lade plattan fem meter framför Susanne och hennes hundar. Skickade sedan Vilda på ca 10 meters avstånd, rakt mot targetplattan, och där bakom hundarna. Men hon valde targetplattan utan att tveka. Blir imponerad av att denna energiska dam fokuserar så bra, och verkligen kan sålla bort störningar.

Sist av allt körde vi lite enkel hanteringsträning.

Och så lite lek, förstås...

  


Väl hemma blev det bad. Fick besök när det var dags att ta fram fönen, så det mesta blev självtork. Borstade och blåste så gott det gick när gästerna gått, det blev hyggligt men inte jättebra. Att sedan klippa med det halvdana underarbetet blev förstås sisådär. Är ju dessutom inte någon klippstjärna ens när förhållandena är bra! Tur att Vilda har en uppfödare också...   

Tycker i alla fall att tjejen är ruskigt söt! Dessutom välkroppad, bröstkorgen är rejäl! Tror inte hon kommer att få några problem med tvåkilos-apporten.


  

Avslutade kvällen med lite kamplek. Efter att ha lyft frågan på pudelforumet så har jag bestämt mig för att använda kamp som belöning även till Vilda. Hon svarade fint, och när vi lekt klart kom hon och lade sig i mitt knä och myste med leksaken!  Kändes väldigt bra.

  
 
ANNONS
 
Kerstin,Star o Prime

Kerstin,Star o Prime

13 oktober 2010 09:29

Vad duktig hon är lilla Vilda. Och så ambitiösa ni är. På din fråga om vikt och storlek har jag inga exakta siffror. Star är 38 hög, väger ungefär 8 kg. Prime ca 36 hög, vikten osäker, han är rätt mager, inget matmonster precis. Läste om din fråga på forumet ang kamp som belöning. Jag började tidigt med det. Han var måttligt intresserad första tiden, men nu är det en självklar lek i samband med träningen. Apporteringsviljan finns ju automatiskt, precis som med Star, så det behöver jag inte jobba med, mer än med avlämningen. Och med lite godis i utbyte, fattar han vitsen nu, att komma in med sitt "byte".

http://www.kerstinspudlar.se

 
Kerstin,Star o Prime

Kerstin,Star o Prime

13 oktober 2010 09:40

Glömde säga att här hemma "dräller" det omkring fullt av hundleksaker, ben och tillåtna strumpor, etc. Så än så länge, finns inget på "bititsönder-kontot". Kan de vara ett tips tro?

http://www.kerstinspudlar.se

 
Ingen bild

Anna

13 oktober 2010 12:59

Tack för kommentarer! Åtta kilo vore en fin matchvikt, hoppas Vilda kommer upp i det. Jag tycker hela systemet med tungapporten är så knasigt i brukset. En 40-kilos riesenhane ska bära 4 kilo (= en tiondel av sin vikt!) en storpudel på 16 kilo en fjärdedel av sin vikt och en småvuxen mellanpudel på sex kilo en tredjedel av sin vikt! Sncaka om olika förutsättningar!
Vårt golv dräller dessvärre redan av saker..! De flesta tillhör 4-åringen, och jag måste säga att jag är imponerad av att inte Vilda tuggat i sig fler av dem. Men hon är som mina tidigare pudlar, ska det tugas sönder saker så ska de vara yttepyttesmå och gracila. En bra egenskap - min första toypudel brukade ligga på rygg och tugga på stjälken till blad som lossnat från krukväxter!
Jag har några gosedjur som får ligga på golvet - kanska ska investera i några fler, och välja sådana som matchar tapeterna så behöver man inte känna ett behov av att städa undan dem!
Hur passivitetstränar du med Prime?

Ha det gott!
/Anna

 
Kerstin,Star o Prime

Kerstin,Star o Prime

15 oktober 2010 10:07

Prime verkar inte ha allt för stora problem att varva ner och lägga sig ner och ta det lugnt. Har inte kört någon särskild träning på detta. I somras la han sig ner självmant när vi var på utomhusfik, han får ligga i sin bur i bilen, när jag tränar Star, med ett ben t ex att tugga på, när vi varit på fest med mycket folk, går han o lägger sig självmant. I skogen har jag inte begärt att han ska ligga o ta det lugnt än, men sätter jag mig ner eller rättare sagt vi, (vi brukar vara flera o flera hundar), brukar jag slänga ut torrfoder, som hundarna få söka rätt på. Det har en lugnande effekt. Annars blir det gräva, gräva precis där vi sitter eller står :). När vi prövat lite spår, har jag haft bilen nära och då har han legat där.

http://www.kerstinspudlar.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se