Direktlänk till inlägg 14 juli 2011

Sök och lydnad

Av Anna Svensson - 14 juli 2011 16:02

Igår blev det ett mini-lydnadspass och ett sökpass.

Lydnaden började jag med att köra rutan, lite oklart varför... Jag hade inte ens någon target med. Tanken var att markera rutans mitt genom att gå ut till mitten och ställa mig i den före skick. Men jag måste ju alltid testa saker, så jag testade förstås först att skicka henne utan retning. Vilda sprang ut, ställde sig bakom en av de bakersta konerna. Då provade jag hennes lyhördhet genom att försöka dirigera henne till mitten av rutan och se, det gick utmärkt! Hon förstod vad jag menade både när jag viftade vänster/höger och när jag sa ett försiktigt "kom". Då smög hon som en katt mot mig och var ganska lätt att stanna på rätt ställe. Det var en skön känsla och jag gjorde nog 7-8 skick till, vissa gick hon direkt rätt (minoritet!), några hittade hon själv mitten med lite betänketid, något skick dirigerade jag henne rätt. Egentligen tror jag inte på dirigering som någon särskilt användbar metod när det gäller rutan, men samtidigt så tycker jag att det är ett bra komplement för att kunna rädda upp en situtation. Dessutom är lyhördheten trevlig inför t ex apporteringsdirigering. 

Sedan blev det hopp (se upp, hon sätter sig allt närmare hindret! Mer target!!), något ställande och läggande (helt ok) samt en platsliggning (bra). Testade dessutom ett sittande i grupp, en miniövning på tre meters avstånd i cirka en minut. Bara för att vänja henne vid att momentet finns. Framförgåendet var lugnt och fint, känns riktigt stabilt. Fotgåendet var däremot ovanligt dåligt, och jag grubblar lite på varför. Hon var mindre engagerad än hon brukar vara. Egentligen tror jag orsaken var att jag hade lite fel attityd in i momentet. Möjligen spelade det också in att jag tränade det sent, efter ett antal bollkast i rutan och vid hindret. Nå, ska bli spännande att se vilken intensitet hon bjuder på nästa gång. 



Efter lydnaden var det sök. 


Vi vallade av en ruta på ca 80-100 meter (ta och ge!). Den var lättsprungen, platt backe, med rikligt med stenar (gömmen!) på 50-meterslinjen. Loke fick två skick (Var med och planterade figgen, eller "tantsök" som det tydligen heter i Skåne!). Gick dem jättefint. Sedan fick han vila och så var det Vildas tur. För att inte bjuda henne vittringsstigar så valde jag att börja skicka henne från andra hållet på mittstigen. Samma procedur med plantering. Men hon valde att ta hela rutan i ett svep. Gissningsvis var det gammellegorna i rutans andra ände som spökade? Nå, hon fick ju ingen utdelning på springandet, jag gick in längre i rutan opch skickade om. På tredje försöket, typ 20 meter från figgen, lyckades det och hon fick hitta sin figge. Skick två, nu var vi lite närmare rutans mitt. Hon gjorde en avstickare mot fel del av rutan igen, men återgick nu ganska snabbt till att leta framför mig och hittade figgen fint. Skick tre och fyra hade vi kommit till den del av rutan som vi använde till Lokes första två skick. Nu gick hon spikrakt ut båda skicken. Tempot och intensiteten var jättebra samtliga skick. Markeringarna också, även om hon har en rackarns förmåga att tappa rullen åtminstone en gång per markering... Sammantaget kändes det som en lyckad sökövning.

Allra först hade vi förresten gjort en repris av gårdagens markeringsövning, med godis i ena handen och rulle i andra handen på figgen. Hon bestämmer sig snabbare och snabbare, snart sitter det riktigt bra! :0)

 
 
Kerstin med flock

Kerstin med flock

15 juli 2011 08:09

Lilla katten Vilda, de e faktiskt jättebra tycker jag att man kan dirigera från långt håll, så lätt att det blir lite fel på tävling. Fotgåendet är väl ändå ett traggelmoment, jag tycker själv att de e det svåraste momentet att få till snyggt. Heja heja härligt att hon har så fint tempo i sökövningarna. Hua, här regnar det och är uschigt på morgonen, tränar ni i regn?

http://kerstinspudlar.se

Anna Svensson

15 juli 2011 16:57

Hihi, nej, vi tränar inte i regn. Vi kör efter lustprincipen och tränar när det är trevligt väder! Finns förstås en del undantag, t ex läger och duggregn. Och spår förstås, där det då och då hinner komma regn under liggtiden! Men förra tävlingen var i regn, och jag märkte ingen större skillnad på Vilda. Så hon skulle nog fixa vätan bättre än matte! ;0)

 
Ingen bild

Gunilla

15 juli 2011 15:04

Det låter som om Vilda håller på att lite 'tänka själv' i sökarbetet. Hon säger 'ok, du har visat mig vad du vill, jag ska hitta figgen, och nu håller jag på att tänka ut bästa sättet att lösa det på'.
Det här är en del av den svåra balansen mellan självständigt arbete, och att hunden ska ändå lyssna på dina direktiv. Här tycker jag att poppar har en fördel som inlärningsmetod - för hunden börjar inte 'tänka själv' förrän lite senare i utvecklingen. Man lär istället in 'spring ut och leta därute'. Med Tantsök så lär de sig att leta hela vägen fr stigen, och får de då utdelning på att en gång ha hittat figgens utgångsspår, så lär den ju lösa problemet likadant igen. Lösningen är att variera var figgen går, och att den alltid går långa omvägar till legan. Helst ned i vind, men det lär sig de smarta hundarna oxå. En jakthund faller gärna ned i vind, för att få så mycket vittring i vinden som möjligt.
Shaping i söket kan få den utvecklingen som du fått - att hon börjar hitta på egna lösningar....

Anna Svensson

15 juli 2011 16:55

Jag har nog varit lite otydlig i frågan. Problemet som jag ser det är att den hund som går som hund nummer två får en ganska tydlig vittringskorridor från påviset och återgången till stig från hund nummer ett. Att lägga ut figgen i vid båge funkar, och peppar, peppar, så har Vilda inte börjat ta de spåren. Utan det som hände nu var att jag inte villa skicka henne i vänstra delen av rutan, eftersom det fanns gott om "påvis-stigar" där. Men när jag skickade henne i högra (oanvända) delen så ville hon prompt undersöka all spännande vittring i vänstra delen... Är du med (blir visst lite rörigt...).
När ni kör poppar - hur gör ni med hund två, tre, fyra? Får de gå i samma område? Hur tänker ni då kring de vittringsstigar som blir från påvisen? Om man tävlingsvallar, som vi gjorde, blir ju de den enda vittring som finns på den "ledden" i rutan - och rena E4 för hunden? Eller struntar man i det? Eller kör ni en noggrannare vallning än tävlingsvallning? Frågor, frågor..! :0) En variant är ju förstås att fortsätta göra som jag gjorde, och låta henne upptäcka att det inte är lönsamt att leta någon annanstans än framför matte. Frågan är om det är för tidigt, och motivationssänkande? Hjälp!

 
Ingen bild

Gunilla

15 juli 2011 19:45

Jaha, hon bara 'kollar' av vad de andra hundarna gjorde? Och ifall de glömt någon figge?
Tja, då är det nya legor som gäller - till varje hund. Dvs aldrig samma lega 2 ggr på ett pass. Kanske kan hon vara första hund ett tag?
Eg bra att hon är nyfiken och problemlösare, och hon är ju inte korkad så det tar nog inte så lång tid innan hon kommer på att det är GAMLA stigar...
Jag tror att jag hade låtit henne söka färdigt något enstaka skick, för att minska hennes nyfikenhet och upptäckarlust. Men samtidigt vara mycket noga med att hon INTE får hitta någon figge i de här vida självpåtagna slagen, utan gå ut och 'samla upp' henne, gå in till stigen, gå några steg rakt ut mot figgen - och skicka rakt mot.
Dvs - du visar vad som är rätt - och vad som lönar sig.

Anna Svensson

15 juli 2011 20:24

Jepp, just så gör hon... Skruttan! Jag är lite nyfiken på att provocera henne genom att göra samma sak igen och se om poletten trillat ner, men det kanske är dumt. Ska nog låta henne gå först nästa gång, och sedan provocera henne lite igen... :0) Hittade förresten grönfärgat "myggnät" på rea i tygaffären i dag, ska testa och se om det har någon kamouflageeffekt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skapa flashcards