Direktlänk till inlägg 21 november 2011

Söktips!

Av Anna Svensson - 21 november 2011 16:49

Fick så många goda sök-råd i en kommentar att jag väljer att lyfta upp dem till ett eget inlägg, så att jag lättare ska hitta igen dem vid behov! (Borde göra samma sak med skalltipsen, men det inlägget är lättare att hitta igen. Ska ändå försöka ta mig tid...)

Väljer också att svara på kommentaren här i stället, kan vara bra när man går tillbaka att se hur man en gång har tänkt! Stort tack till min distans-coach Gunilla!


Kommentarer:
- ha inte FÖR brått att plocka bort all synlig pop, för när du väl plockat bort alla synretningar, så ska du helst inte gå tillbaka till dem igen. Då är det mata ut henne som gäller, och är hon inte ordentligt grundad då, så kan hon bli osäker på vad du vill. Jag gick på den minan - Puh lärde sig MYCKET fort att ifall man inte hittar figgen direkt, så säger matte till figgen att visa var han är...

Mina tankar: Jag behöver alltid påminnas om att inte ha för bråttom! :0) En sak som jag dock varit duktig på är att aldrig ge Vilda en popp som hjälp, har hon missat figgen och fått omskick så får hon det utan ny popp. Min plan B då har varit att följa med henne ut i rutan vid behov, men hittills så har det inte behövts. Hon har fått ett helt annat drag ut på djupet sedan vi började med popparna.


- hon får ganska häftiga svårigheter, med tanke på att hon kört sök regelbundet sedan - i våras?? Det är ok, men tänk på att variera med superenkla övningar, där hon 'slipper' tänka så mycket. Ren budföring m gående figgar ute på djupet i relativt slät terräng. 'ett steg bak, och två framåt, du vet' (dessutom en bra övning om det kommer en dag när du har extra ont... )


Igen, jag behöver alltid påminnas om att inte ha för bråttom! Den här gången hade vi planerat ett enklare område, men fick ju flytta i sista sekund pga jakten. Och när jag väl var vid Olberget kunde jag liksom inte bromsa mig... Nästa gång blir det lättare! :0)   Lite har jag också haft Gits bok i åtanke, någonstans där står det att man ska passa på med lite tuffare terräng medan man har popparna kvar. Men såklart inte varenda gång...


- häng inte upp dig på startskall på poppar, eftersom popparna kommer att försvinna så småningom. Gorm tex hetsar jag till VRÅÅÅL innan påviset, innan jag släpper iväg honom på löst påvis. Han kan oxå vråla en del ifall jag kör flying och låter honom sitta kvar ute i rutan, innan jag kallar in för rakt-över-skick på nästa sida.

Bra, en sak mindre att bekymra sig för! :0) Har förebyggt lite genom att be om mindre och mindre poppar också, tror att hon bara blir mer fokuserad "på rätt sätt" då.


- bra gjort både när hon själv-plockade sin rulle, och när du var osäker på om hon markerat hos figge, el blindat. Det du gjorde var ju att du bad henne markera en gång till, och dessutom talade om för henne att det är LÖSRULLEN som gäller...


Tack! Kände mig inte helt säker när jag gjorde det, men såg inte heller något annat riktigt bra alternativ.

- om hon fortsätter att vara trög på påvisen, så finns det flera sätt att öka på det.
a) låt figgen rusa iväg fr legan, utåt djupet, fr Vilda, när hon har minst 10m kvar, och samtidigt så släpper du kopplet och låter henne fara iväg i sin jaktlek. Figgen belönar helt här.
b) kör 'Var är du' så att figgen får svara, och börja då med lösa påvis. Även det här kan du använda ifall du inte orkar hänga på. Figgen kan mata henne in till stigen, och på så vis öka hennes samhörighet m figgarna och deras belöningar. Obs att lösa påvis ofta behöver ljudretning i början, så att det inte blir ett nytt sök, utan 'rakt-på-spring'. Så småningom börjar du hänga på i påviset igen, och blir det tungt för dig så kan du köra lösa påvis varannan träning, och kopplade varannan. Och då kan någon annan hänga i kopplet, medans du springer med bakom, så gott du kan.
c) mitt hets av Gorm, innebär att jag låtsas-kopplar honom i rygg-ringen, och samtidigt kamp-drar honom bakåt, och säger viskande 'var är figgen' och 'nu tar vi honom' osv.. Därmed flyger jordkokorna omkring i påvis-starten för Gorm.


Jag kör bara lösa påvis, har nog varit otydlig där. Så jag kommer vanligen sådär 30 meter efter Vilda! :0) Uppfattar att hon är duktig på att gå sitt eget bakspår tillbaka till legan. Tror inte att påvisen kommer att bli ett problem, men det är bra att ha idéer på lager om jag har fel!

hmm.. kan inte komma på mer... jo, att du inte ska börja med Flying ännu, risken är att hon börjar tycka att det är ok att korsa stigen på egen hand, sisådär 40m framför dig.


Ok, känner inte att jag har någon stenkoll på flying så det väntar jag gärna med! Hon har ju långt ifrån några befästa framslag än heller, men ibland blir det snyggt och då blir jag toppenglad! Fast det kan ju lika ofta bli återgång på samma sträcka som utgången...

 
 
Gunilla

Gunilla

21 november 2011 18:54

ett liiitet tillägg - OM hon blir regelbunden i sina startskall, eller om det förvärras, så kan det vara läge att göra något åt det.
det jag menar, är att hon är ännu relativt grön (fast hon lär sig ohyggligt snabbt) och ett el annat glädje-skall är ok.
Sedan har du ju samma sak i lydnaden, vilket jag kom på idag - och känner att jag måste säga lite till.
En 'light'-lösning kan vara att göra en piruett på stigen - efter att figgen poppat, och innan du skickar henne. Det är samtidigt en pytteliten stegring, då poppen därmed övergår till att bli minnesbild.
Prova och se ifall hon glömmer startskallet.
Förresten - håller du i henne när figgen poppar? Eller står/sitter hon på kommando? Om du håller i, så kan ett sittkommando innebära att hon måste koncentrera sig på TVÅ saker - både poppen och ändå sitta kvar.
Samtidigt så kan ett kommando kännas frustrerande - så om hon sitter löst utan att du håller, så kan du prova med att inte säga ett knyst, och bara hålla i halsbandet medans hon själv sköter uppställning, fokus och figgepop. I det här fallet så släpper du SAMTIDIGT som figgen försvinner. Samma tiondels sekund. Då hinner hon kanske inte skrika SLÄPP MIG...
Bara lite olika funderingar - och jag ser henne inte, så du får balansera mina tankar själv, och se vad som triggar henne till startskall.

Och ändå - är det bara något enstaka startskall, för att det är så inibombens kul - så kan du räkna med att de går bort av sig själv senare.
Gorm startskallade vid popparna när han var ung - han är tyst och fin idag. Och trots att jag drar upp honom till 'kamp' mellan honom och mig inför påvisen - så att han vrålar - så jobbar han tyst när det är allvar.
Kommer du på Cefeuslägret i sommar?

http://www.pebblesse.wordpress.com

Anna Svensson

22 november 2011 08:31

Jag brukar hålla henne lätt i halsbandet, för då känner jag "rycket" som betyder att hon sett poppen. Men sedan släpper jag henne, låter henne stå ett par sekunder (vilket hon gör väldigt stabilt, och ger henne sedan kommando. Är inte så orolig för startskallen i söket ännu, mest beroende på att jag tycker mig sett en väldigt tydlig koppling till för stor popp - startskall. Diskret popp - inget skall. I lydnaden är det inte startskall som är hennes stora problem, utan slutskall! När hon är nästan framme på inkallningen, vid mottagaren i budföringen, vid apporten - då kommer det! Tack och lov har jag inget sådant i söket, det hade blivit riktigt trixigt... :0) Testade att helt enkelt neja det i lydnaden i går och tror att det kanske kommer att räcka. Har inte vågat göra det förut eftersom det kommit precis på slutet när hon f ö gjort ett bra moment. Men börjar inse allvaret och får väl ta att det kan ge en del andra bakslag.
Jag vill extremt gärna komma på Cefeuslägret, hoppas att det går att lösa rent praktiskt bara med barnvakt etc. Annars så kommer jag åtminstone förbi och hälsar på, pratar hund och kikar på er träning. För ni kommer väl upp..?

 
Gunilla

Gunilla

21 november 2011 19:05

ett tillägg till - du behöver lägga in kopplade påvis lite då och då... så att det inte blir en 'chock' för henne en dag.. Kanske var tredje/fjärde träning? Och just den gången, så får hon pop ÄVEN på påviset...

http://www.pebblesse.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skapa flashcards