Direktlänk till inlägg 26 mars 2012

Sökplanering

Av Anna Svensson - 26 mars 2012 10:33

Slog mig ned vid datorn och kikade på hur många gånger jag hunnit träna Vilda med poppar. Bara sex gånger innan vintervilan! Med tanke på att det var hennes starka vilja att försöka spåra sig fram till figgen som gjorde att jag bytte metod, så måste jag säga att jag tycker att det hänt väldigt mycket på dessa få popp-tillfällen. Nu sedan snön försvann har vi kört tre gånger till. Visst plockar hon fram spårbeteendet ibland (t ex första slagen igår), men hennes sökmönster har i stort ändrats kraftigt till det bättre.


Tror på att fortsätta ungefär som igår (men med lyckade första-skick!), bryta henne när hon 90-gradersvinklar, köra enstaka oretade skick och försöka hålla nere storleken på popparna. Men nu väntar jag med spänning på vad min Skåne-coach ska säga, eftersom jag till slut lyckats få ordning på en liten sökfilm!

 
ANNONS
 
Gunilla Persson

Gunilla Persson

26 mars 2012 18:27

nuuu duuuu...!! HAHA!

Skick 1. Kasst träningsskick - men inte av Vilda, utan dåligt grundat av matte pga inget fungerande brytord! Dessutom bryter du alldeles för sent - hur ska hon fatta nåt av det? Sedan tjoar du och belönar hennes markering ändå... trots att det var en 'tjuvad' markering. Jag hade nog bara ropat Här, för framslagets skull, och sedan ett kort bra inne vid stigen.

Skick 2. Dagens bästa träningsskick!! Du lyckades trots allt att bryta henne, få in henne - och får henne sedan att rätta till sig. Något som mer rutinerade hundar brukar kunna efter sisådär ett års varje vecka-träning...

Skick 3-6. Ser ungefär lika ut.

Allmänt.
a) du pratar alldeles för mycket med henne, du stör henne
b) du sitter ner när hon ska riktas - varför? Om det är för magens skull, så är du förlåten, annars inte... hehehe... Dessutom lägger du handen över hennes rygg. Både ditt sittande och ditt pillande på henne, stör henne. Definitivt avdrag på tävling.
c) du som är så duktig på lydnad - du byter riktningshand flera ggr. När du pekar m höger arm, åt vilket håll visar hela din kropp då, tycker du? Ställ dig rakt ut, helt parallell m Vilda, och visa m vänster hand. Var gång. Hon ser vänster axel, vänster arm, vänster höft, vänster fot - inte sant??
parantes: det finns de som skickar med höger hand, och det funkar alldeles utmärkt... men var konsekvent iaf.
d) jösses vad lång tid det tar för poppen att hoppa upp! Figgen ska dyka upp synligt SAMTIDIGT som du sätter ner handen för riktning - och 2 sekunder senare skickas hunden. Vilda ska inte behöva tröttna på att vänta på figge-pop... utan din riktningshand ska bli signalen för förväntad pop!!
e) jag hör hur du säger - el någon iaf - att "nu viker hon igen", eller nåt sånt... på 3 el 4 skicket... Hon gör det ju ganska långt ut, det ser iaf långt ut på filmen. Och det är ju rätt, för hon ska ju inte springa spikrakt ut till 50m, för att vända heltom och springa in igen. När hon kommer ut till djupet, så ska hon söka där - förhoppningsvis framåt, men slarvar du med 'stödbenen' dvs går fram så långt mellan skicken, att ni får ogenomsökt område bakom er, så vet hon det - och slår bakåt för att täcka mark. Förstår du hur jag menar?
f) SNYGGA transporter!! Nästa steg är att trp till ca 5m INNAN stigen, stanna&belöna, och rikta din egen fokus till nästa skick - så att du är klar INNAN ni stiger ut på stigen. Därmed kommer Vilda att läsa dig, och oxå börja fokusera på nästa skick, redan i slutet på en transport in.
Därmed ska alltså nästa pop-upplägg oxå vara klart - innan ni kommer ut på stigen. Så att ni går rakt fram till skickplats, ställer upp, riktar samtidigt som pop, och 2 sekunder senare är hon iväg igen.
Såhär får du även in flytet i ert sök - nu är ett skick åt gången, och inget flyt.

ja, du vet ju att jag är rak i mina kommentarer, så du får ta kritiken - men det är iaf konstruktiv kritik!!! Dessutom så är Vilda enormt duktig, som har kommit så långt efter så kort tid.
Men - du är inte hjälpt av en massa beröm.. haha...

http://www.pebblesse.wordpress.com

Anna Svensson

26 mars 2012 18:45

Först och främst, Gunilla: be för jisse namn inte om ursäkt för att du hjälper mig!!! Jag uppskattar dina synpunkter jättemycket, och precis som du säger så är det konkreta tips jag behöver!

Okej, här är mina synpunkter på dina synpunkter ;0)

Skick 1 - Instämmer! Håller med om att brytförsöket kommer för sent, dessutom insåg jag rätt snabbt att jag inte skulle klara att bryta henne innan hon hittade figgen (hon var rätt nära när hon vek)så jag gav upp. Belöna eller inte när hon ändå lyckats hitta figge tycker jag är jättesvårt. Å andra sidan får jag ju massor av andra tillfällen att belöna hittade figgar så jag köper att försöka ligga lågt när hon "tjuvat".
Skick 2 - håller med. Men under själva söket var jag jättemissnöjd med det skicket (för att hon vek), däremot efter när jag började fundera blev jag riktigt glad!

a. Men det är svårt att vara tyst!! (Ja, ska försöka bättra mig!)
b. Har inte funderat så mycket på stående/sittande förare. Tänker att det är praktiskt med liten hund att komma ner på hennes höjd, men ser ju på bilderna att jag faktiskt brukat stå vid tidigare träningar. Hmm, få se med magen om det funkar nästa gång eller inte. Pillandet vet jag inte varför jag gör... :0)
c. Svårare för matte med vänstern... Ärligt så trodde jag att jag konsekvent använde höger! Där ser man!
d. Jepp.
e. Ja, jag förstår. Sedan undrade jag när jag tittade på filmen om det kanske blev lite snurr på vinden där bland alla stora stenar?
f. Tackar! :0)

 
Gunilla Persson

Gunilla Persson

26 mars 2012 18:59

nej men jag ber om ursäkt för att det låter så krasst - när tankarna blir nerkortade till skrift.... Det blir gärna att jag bara skriver om vad jag tycker att ni ska jobba vidare på, och då blir det liksom inte tid&plats över till en massa beröm... juste jag är va??

Både du och Vilda är jätteduktiga, hon står så snällt och väntar-väntar-väntar på poppen, och så dyker hon ändå iväg i full fart.. inte alla som hade hållit kvar fokuset så länge...

Jag har kopierat svaret och lagt in det på forumet oxå - med tanke på att det är fler som tränar sök. Kanske någon annan som plockar ideer då.

förresten - jag tror att magen blir en flicka... du är rund som en tunna, men inte så mycket mage fram... Kram på dig, goding!!

http://www.pebblesse.wordpress.com

Anna Svensson

26 mars 2012 19:05

Som sagt - jag uppfattar det bara positivt att du tar dig tid och hjälper mig! Så känn absolut inte så, tvärtom!!

Kram själv, bästa coachen!!

 
Gunilla Persson

Gunilla Persson

26 mars 2012 19:07

javisstja, en sak till... -:)

skillnaden i utvecklingen mellan vindsök och poppar - är att det tar lite längre tid m vindsök, och med poppar så verkar hundarna fatta fortare.
Därmed är då inte 'faran över'. Som med all hundträning - det som går fort in, kan lika fort trilla ut igen.
Det är därför som jag tjatar om att repetera, repetera och repetera. Med viss variation såsom mer el mindre gömda figgar, terrängen, uthållighet osv. Men kör färdigt synliga poppar iaf under våren - det lönar sig i längden. För när du väl börjar plocka bort synpopparna, och börjar med oretat, så ska du helst inte backa igen....

http://www.pebblesse.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se