Direktlänk till inlägg 13 juli 2012

Sista lägerdagen

Av Anna Svensson - 13 juli 2012 12:47

Dagens sök hade jag planerat så här:


Jag vill fortsätta träna starter, mycket för att få in mina egna rutiner och för att känna mig trygg i att Vilda vet vad hon ska göra, oberoende av terräng, störningar etc.

Jag vill också få in åtminstone ett tomslag, eftersom det blev lite tokigt avslut på tomslagen senast. Jag vill också befästa Vildas trygghet i att komma in utan rulle.

Jag ville, avslutningsvis, att hon skulle känna sig lite "snuvad på konfekten" när vi avslutade söket i dag och vara rejält laddad inför nästa träning.


Ett gott tecken på att jag inte kört henne för hårt fick jag när jag vaknade i morse. När jag klev ut ur sovrummet så hörde jag hur Vilda flög ner ur soffan och en mikrosekund senare satt hon nedanför mina fötter. "Ska vi ut och jobba nu matte???". Goaste tösen!


Mitt upplägg i dag:

Skick 1+2 figge,

skick 3 tomt, skick 4 figge, slutbelöning.


Ta undan hunden, placera ut figgarna för ny start.

Skick 1+2 figge, slutbelöning.


Undan med hunden, ny start:

Skick 1 figge, avslut.


I stort tycker jag det gick väldigt bra. Ett djupt och fint tomslag gjorde Vilda, först ut rakt och fint, sedan kollade hon gammellegan. Naturligt, eftersom vi lämnat figge där. Däremot fick jag ju inte de fina framslag jag fått de andra dagarna - tvärtom kollade hon av rutan rejält bakåt! Men man kan inte få allt! Lärdom - lämna inte alltid en figge kvar i skogen när du ska köra tomt, blir ju väldigt naturligt då för hunden att kolla gammellegan om den inte hittar.  Däremot så tror jag stenhårt på att blanda och göra det ibland, så inte hunden tror att figge in  = tomt (som jag skrivit om tidigare). Genom att prassla med godispåse istället för att tjata på henne kan jag få in henne fint till stigen i stället för att bråka/släppa iväg henne i en flying. Smidigt.

Och så glömde jag hur jag gjorde när jag tränade starter tidigare i veckan - flyttade jag fram eller inte medan hunden var ute och letade? Jag hade för mig att jag stod kvar (som man gör på tävling), men det blir nog fel? Då avdresserar man ju framslagsträningen när man kör starter?? Nästa gång ska jag nog flytta fram ändå? Försökte också få struktur på mitt eget agerande. Starterna tror jag att jag fick till hyggligt (Gunilla, säg till om du tycker annorlunda! Var hård!). Men sedan glömde jag hur jag skulle förbereda nästa skick vid intransport. Stanna ca fem meter före stigen och sätta hunden. Men sedan - skulle jag själv gå fram och kika? Eller stå kvar bredvid hunden? Står jag kvar, och tar henne sedan vid sidan fram till stigen/skickstället? (Gunilla, hjälp igen!)

Är jättenöjd att Vilda höll tempot så bra och jobbade med fin energi fortfarande, kika på filmerna! Sjätte sökdagen i rad!!     Dock har hon blivit lite olydigare på stigen, angenämt problem!






Nu ska jag lyda ett gott råd och göra en lista över specifika saker att träna, försöka fundera ut hur jag ska vikta dem och göra en riktig träningsplanering. Och så kan jag inte låta bli att rota i SBK Tävling...


..och så ska vi vila lite...   :0)


 
 
Gunilla Persson

Gunilla Persson

15 juli 2012 23:03

Starterna: sätt Vilda ca 10m före rutstarten(inte längre, funkar sällan på tävling), och gå själv och kolla rutan. Titta ut exakt var Vilda ska skickas på vänster sida, så att du INTE fnurrar rundor då, utan går koncentrerat in i samlat skick-fokus! Slarva inte med att berömma Vilda när hon sitter kvar fint i starten.

Återgång: stanna ca 5m före stigen, för att SAMLA dig och hunden inför nästa skick. Då har du REDAN klart för dig exakt VAR du ska skicka Vilda - vilket ligger RAKT IN från er samlingspunkt. Stanna upp ett par sekunder (ungefär som du gör på skick 6) dels för att hon ska få in rätt riktning, och dels för att hon inte ska börja sina skick utan ditt kommando.
När ni stannar för samling, så lämnar du inte Vilda - utan det är er punkt för Avslut av föregående skick&transport, och Påbörjan av nästa skick. Härifrån kollar du så att ni står RAKT mot nästa skickpunkt, samtidigt som du och Vilda fokuserar om.
När du är på återgång m figge, så står domarna/TL där du stod vid påvisets början. Du måste alltid återgå så att ni hamnar framför TL/domarna. Man får inte backa på stigen.
Därför kollar du efter domarna/TL så tidigt som möjligt utifrån återgången, så att du flyttar dig framåt i rutan, så att du kommer RAKT utifrån rutan på den sidan.

Kritik på filmerna:
a)du går framåt ganska sent, och någon gång inte alls = Vilda hittar inte dig framåt på stigen = ingen bekräftelse för att hon gjort rätt m framslag. Hon ska ALLTID hitta dig ca 20m framför skickpunkt. På träning ÄVEN på första-skicket, men på tävling får du ju inte backa = du måste stå kvar i starten på första-skicket.
b)du slarvar med riktning (lite) och skick (lite mer), vilket får Vilda att tro att hon kan gå lite som hon vill. Andas någon sekund till och låt även Vilda få samma sak. KÄNN att både du och Vilda tänker GÅÅ - när du skickar. KÄNN att ni har samma fokus rakt ut - INNAN ditt sökkommando kommer.

Olydnad på stigen: är precis som du skriver, en positiv effekt av att hon nu vet vad som väntas. Hon börjar kunna leken, och börjar 'slira' lite på växlarna - "kan själv".... Det här är en balans - du får INTE börja bråka om detta, och samtidigt måste du få henne att gå hos dig. Obs hon ska inte gå fot i skogen. Lägg till Stig-lydnad på din lista över del att sep-träna - och ta ett pass till just detta. Träna då positivt - tex klicker, när hon går rätt - och så stanna och avvakta när hon kommer för långt fram.

och ojdå... ska ni VILA?? ... haha, nä jag tänkte väl det....

http://www.pebblesse.wordpress.com

Anna Svensson

16 juli 2012 12:18

Tack!! Lite frustrerande att glömma så mycket så fort! Och så blir man förvånad ibland över att hundarna glömmer, jisses, Vilda är rena Einstein jämfört med mig! :0) I dag ska vi nog spåra lite (alt träna dolda legor...) och i morgon blir det faktiskt lite agility. Vi ska checka av henne för att se om det är idé att anmäla henne till tävling!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skapa flashcards