Alla inlägg under mars 2013

Av Anna Svensson - 16 mars 2013 22:01

Två timmar på hundklubben, två timmar på isen, pyttelite lydnadsträning (tungen, skall, rutan, fjärr, vittring - allt rätt ok).

Men en stor besvikelse på klubben i dag att Vilda var så belastad av de andra hundarna. Det här var första gången efter valpkullen som det var gott om nya hundar på klubben, och jag  blev deprimerad över att hon tyckte det var så jobbigt. Träna är inga problem, platsliggning är inga problem. Kort och gott, alla situationer när Vilda vet att hon får vara ifred går bra. Problemen blir när man går till klubbstugan för att fika etc och alla hundar kommer så nära. I höstas så tyckte Vilda att det var jobbigt men jag upplevde att hon litade på mig och därför hanterade det. Nu var det svansen mellan benen och gärna skälla lite. *suck* Vet inte om hon lagt på sig ytterligare av någon händelse medan hon var borta eller om det bara är att vi inte tränat sådana här situationer på länge som var orsak.

Frågan är - hur hanterar man det bäst?

Av Anna Svensson - 15 mars 2013 20:15

Tog en tvåtimmarsprommis på isen idag. Och vet ni vad? På ön där vi fikade var det barmark! Underbart! Kände för att slänga mig på backen och pussa tallkottarna, men behärskade mig... ;0) Det finns alltså hopp om att allt lydnadsharvande snart kan blandas ut med lite spår, sök och uppletande. Överväger faktiskt att packa med uppletandepåsen och ta en tur till ön någon dag till veckan!


Efter prommisen stannade jag till på hundklubben. Tänkte egentligen bara köra skott, men när jag ändå var där så...


Skott. Ett, med sittande hund. Inga problem.


Rutan. Tre skick. Fortsatte träna mot fädigt moment, lade henne och belönade sedan med föremål bakom. Ett av skicken gjorde jag ganska tävlingsmässigt, med inkallning och hela köret. Riktigt bra blev det!


Tungen. Tvåkilos. Nötte på fem-sex apporteringar. Tänker det som styrketräning, men samtidigt tycker jag det verkar bli lite motivationssänkande för henne med många rep i just det momentet. Byta taktik?


Fjärrdirigering. Sååå lätt att hon glömmer bort sig och kommer knallande mot mig i första skiftet! Gjorde det en gång i dag, resten var faktiskt väldigt bra. Gjorde ett skifte på tio meters håll, bara ligg-stå-belöning. Resten på ca fem meter. Bara en "liten detalj" kvar nu, jag lägger fortfarande belöningen bakom ryggen på henne. Har hört rykten om att man inte får göra det på tävling... :o)


Skall. Börjar bli så nöjd med hennes skallserier! Försöker få henne att sitta stilla, går bra förutom precis första skallen. Då spritter det i pudelkroppen!


Fot. Passade på att köra lite nu när hon sprungit av sig under promenaden. Acceptabel position, väsentligt bättre än förr men fortfarande inte bra. Externbelöning.


Inkallning. En slät, en med ställande och bakombelöning. Inte helt nöjd med ställandet, hon skulle kunna stoppa fortare. Kanske värt 8-8,5 på tävling. Vill ha 10-10! :)


Ställande och läggande under gång. Fortsätter med nos mot näsa. Växlar mellan stå och sitt för att få henne ordsäker. Den träningen behövs, då och då chansar hon!








Av Anna Svensson - 13 mars 2013 23:18

Kryptränat. Gjort några lyft med ettkilos och några med metallen. Kört några fjärrskiften. That's it.

Av Anna Svensson - 12 mars 2013 21:09

Jobb och valpkurs i dag. Hann med lite lydnadsträning ändå.


Inomhus:

Kryp.  Fortsätter på temat korv fem meter bort, pinne som rumpan stuttar i om den blir för hög. Känns fortfarande som en möjlig väg. Då kan jag också hålla uppe tempot utan att få harskutt.


Utomhus, snö och kraftig vind:

Rutan. Fem skick från tre olika håll, alla med target. Bra position. För första gången lade jag till läggande innan belöning. Stpr förvåning hos pudeln första gången! Andra gången gick det betydligt bättre. Kör på med target ett tag till. Läggande några fler gånger, sedan ska jag börja lägga till gång och inkallning också!


Fjärrdirigering. Bara några få, enkla skiften på nära håll. Första gången tiltade det helt, hon kom och gick mot mig på ligg/stå-skiftet. Sedan kom hon på sig och gjorde helt ok. Fortsätta variera miljö!


Apportering. Gjorde fyra, fick startskall på en och morrning på en. Rätt fina gripanden, topptempo.


Sättande under gång. Tränade genom att backa och ha Vilda framför mig. Varierade mellan sättande och ställande under gång. Rätt okej, men till och från slarvar hon med lyssnandet och väljer fel position. Bara att fortsätta träna.


Vittringsprov. Dagens höjdpunkt. Träningskompisen lad eut pinnarna tävlingsmässigt. Vilda letade koncentrerat redan på första försöket och valde rätt pinne, k'ndes helt säker och trygg. Härligt! Gjorde om en gång till med lika fint resultat. Lite slarvtugg i ingången.


Inkallning. Med leksak bakom. Ett par släta, ett par med ställande. Ok ställande, bra tempo i inkallningarna. Känns riktigt okej även om jag skulle önska ännu snabbare ställande...


Skall. Klarade t o m att starta skallet utan att hoppa runt ett par gånger. Fick dessutom till en hel lång skallserie stillasittande. Däremellan gjorde hon ett par skallomgångar som hon inte riktigt klarade att sitta stilla. Observandum - hon testade sin nya kunskap genom att skälla utan att ha fått kommando. Förstås ingen belöning på det, vill inte ha en hund som tjuvstartar eller skäller i tid och otid!


Framåtsändande. Försökte kolla av på en sned och vind plan utan vettig planering. Resultat därefter, bakläxa till matte. Gör om under bättre omständigheter.


Tungen. Gjorde några lyft med tvåkilosapporten, roligt att se hur Vilda taggade till och slängde upp den!



Av Anna Svensson - 12 mars 2013 08:18

Ingen riktig träning igår, men lite kryp och skall hann vi med.


Kryp:  Tröttnade och tänkte helt om. I stället för att dutta och försöka få till hyggliga krypsteg att belöna som ändå inte leder någon vart så gjorde jag helt tvärtom. Lade godis fem meter bort (för att få fokus framåt och få bort ögonkontakten), sedan tog jag en pinne i vänsterhanden som jag höll en bit ovanför rumpan på henne. Så när hon lyfte baken för mycket kom hon åt pinnen. Uff, sa Vilda och korrigerade tekniken. Det såg till och med jättesnyggt ut. Så nu testar jag så ett tag (en stor fördel är att jag dessutom kan träna i rimligt tempo och slipper alla halvhalter, och hon får flyt i krypet). Få se om det går att vidareutveckla. Tänkte köra externbelöning i förlängningen för att slippa sug på mig. Återkommer med resultat... ;0)


Skall: Kör hårdfokus på att sitta still och skälla. Det går bättre och bättre. Visst vill hon gärna "åka bakåt", men med tanke på atthon bara för ett par veckor sedan reste sig på bakbenen när hon skulle börja skälla så är det ett stort framsteg! Dessutom så gjorde hon en riktigt fin skallserie på 5-6 skall i går - utan att flytta en tass! Heja, Vilda!


Rådjur: Råkade släppa ut hundarna på rastning när vi hade rådjur på gården häromdagen. Jippi, sa dom och körde en minijakt. Jag är livrädd för att få viltintresse på Vilda, som ju ska tävla i skogsgrenar. Så i morse när jag såg rådjuren på vägen tog jag ut henne ensam, utan Daisy. Hon var så duktig! Initialt hade hon koppel, och visade intresse för rådjuren när de knallade iväg längs gatan. Men jag sa bara lugnt nej, och plockade fram korvpåsen. Då släppte hon dem och fokuserade på mig. Så jag kopplade loss och tränade lite med henne lös innan vi gick in. Inte en tendens att dra på rådjuren. Underbart!!

Av Anna Svensson - 11 mars 2013 13:42

Tänkte stressa Gunilla lite   !


Nej, men jag har kikat på tävlingskalendern. Lydnadstävlingar finns det ju gott om, tanken där är att starta tvåan så snart som möjligt och försöka få fröken att hålla ihop även under och efter apporteringen. Så fort det funkar på tävling vill jag lämna tvåan bakom mig! Vet inte riktigt när det kan vara dags att fantisera om treanstart.

För övrigt:


11/5 Lägre sök, Gävle - vill absolut vara med!

12/5 Högre spår, Sundsvall - tror inte vi har lydnaden klar. Skulle vilja starta annars.

2/6 Agility Hudik - klart vi ska testa! Funderar på att våga mig på att köra henne själv i agilityklassen...

8/6 Högre spår, Järvsö - men kanske fått till lydnaden tills dess, då? Nej. Borde nog tänka bort spåret helt och få lite ro i stället.

7/7 Lägre sök, Järvsö. Sista lägresöket? Fixar vi det inte då så tror jag att vi lägger ner. Eller så kan vi ha det som ett årligen återkommande projekt! "Jaha, vilka lägresök tänkte du köra i år då?" "Funderar på Järvsö och Ockelbo, roliga sökområden och trevligt folk. Fast där var jag ju i fjol och för två år sedan, kanske ska testa något nytt den här säsongen?". Typ...


Så, totalt två söktävlingar, inga (nå, max två) spårtävlingar, en agilitytävling och en-två lydnadstävlingar är planen för våren/sommaren. Om jag inte får till en bländande lydnadslydnad och kör en bunt trean-tävlingar. Känns mer uppnåeligt än högrelydnaden just nu.



Uppföljning gårdagens krypgnäll och bilder:

Krypet var från början fint, ja, faktiskt något som jag var riktigt stolt över fram till i somras/höstas. Hon hade bra teknik och jag hade verkligen petat länge och väl. MEN hon hade för bråttom - dvs hamnade alldeles för långt fram, plus att jag gick och kikade på henne. Så jag ville få det tävlingsmässigt, började kräva position, försökte räta upp mig och få ett bra kryptempo. Plötsligt en dag när jag var nöjd, och skulle filma det strålande resultatet, så visade videon en pudel som grodhoppade!!! Och där är vi sedan dess... Med en rumpa som är alldeles för hög, och alltför ofta grodhopp. *quadripelsuck* (Kanske är därför min träning tar sådan tid, ett steg fram och två tillbaka...)


Filmsnutt från i dag, tacksam för kommentarer!!



 

Av Anna Svensson - 10 mars 2013 21:56

Fredag: Lyft, lyft, lyft... Ettkilos-tungen och metallen om vartannat. Fjärr-repetition.


Lördag: Öppet hus på klubben. Mycket miljö-/hundträning. Sedan körde vi en hel del lydnad. Fotograf: Amanda Pettersson.


Fot: Här fläskade jag på med en oemotståndlig pipleksak som externbelöning. Lite roligt var det att se Vilda när vi gick rakt mot leksaken - då hade hon klockren position! Det var så tydligt att hon visste att det inte lönade sig att försöka dra sig framåt mot pipen, i stället var hon exemplariskt placerad! Alldeles i början hade hon svårt att koncentrera sig med en så underbar belöning inom räckhåll, men det släppte snabbt. Riktigt upplyftande fot-pass!

 


Kryp: Nej, nej, nej. Grodhopp med rumpan alldeles för ofta. Igen. Tröttsamt. Känner mig fortsatt planlös. Ska filma.

 

Bildbevis!! Fuskråtta! ;)


 

Okej, hjälp mig! Varför måste man lipa när man kryper om man är Vilda..?   


Inkallning: Pipleksak bakom. Funkar fint, hon laddar järnet till mig för att få vända tillbaks till pipen. Körde bara släta inkallningar.

   

Pudel? Känguru?, Nå't annat..?


Tungapporten: Fina gripanden och lyft, kompletta apporteringar med bra avlämningar. Bra tempo, iofs trav men kraftfull. Bara ett krux - det var ettkilosapporten...

 

 


Vanlig apportering: Åh, så fint! Fullt ös, fina gripanden, inget tugg... Varför, varför kan hon inte göra så på tävling??

    


Sittande och liggande i grupp: Inga problem, känns helt stabilt.


En lyckad och trevlig träningsdag - möjliggjord av snälla träningskompisar som hugger in och hjälper till med dottern vid behov! Tack till Git för omtanken med barnvakt och Amanda för jättefina bilder!

 


Söndag:

Ägnade större delen av dagen åt en tur på isen med familjen. Hundarna lekte som kalvar på grönbete i flera timmar. Lydnadsmässigt blev det två saker. Inkallning med ställande, pip bakom. Blandat släta inkallningar och ställande. Jättefint! Skall. Flera pass. Fokus på att få henne att sitta stilla. Lyckades sådär... Hon sitter, men glider lite bakåt. Försökte belöna de skall där hon satt helt stilla. Känns ändå som ett moment som går framåt för varje träningspass.

Blir lite stressad över alla moment jag inte tränat på länge: rutan, framåtsändande, vittringsprov, budföring... Vad mer? Har säkert glömt något... Gaaahhhh...

Av Anna Svensson - 7 mars 2013 17:20

Hmm, där igen med mycket jobb och lite träning. Hade en hysterisk dag igår, åkte till Hudik sju på morgonen, kom hem sex på kvällen. Turbo-ammade, käkade fiskpinnar och åkte upp på klubben på ett möte klockan sju. Med bebis. Sub-optimalt! Och inte blev det någon träning direkt...


I dag var jag rätt slut, så inspirationen infann sig inte. Men lite plock fick jag till:


Inkallning med ställande: Några riktigt snygga nitar med låsta framben på isen! Men efter ett par repetitioner övergick hon till "trippande stopp". Det svåra nu är att bestämma sig för belöningskreiterier - ska jag köpa snabba ställanden med gradvis inbromsning? Hmm. För att komma bort från belöning med kastad boll bakom huvudet avslutade jag med att träna släta inkallningar där jag lade pipleksak bakom Vilda. Första gången trodde hon nog att jag var knäpp. "Hallå, varför ska jag springa bort från pipisen??". Men så fort hon kom till mig fick hon rusa tillbaks och ta den. Gång två hade hon fattat principen och öste järnet till matte! Nästa gång vi tränar ska jag bara ha belöning bakom, och varva släta inkallningar med inkallning med ställande. Så får vi se vad som händer!


Fjärrdirigering: Problemet fortsätter vara läggande från sitt, där hon ombestämt sig och låser frambenen i stället för bakbenen... Och glider bakåt... F ö riktigt skapligt. (Jag vet att jag är för slapp i kriterierna här, lite tassflytt blir det allt. Och jag vet att jag kommer att ångra mig i framtiden. Det stör mig! Ändå fortsätter jag...) Hon fixar ca 8-10 meter utomhus nu, med belöning bakom. Plan: ingen, typ...


Tungapportering: Körde tvåkilos utomhus. Gick sådär, hon vill gärna bära den lågt och halvrulla den. Körde ren gripandeträning, gripa, lyfta upp den med högt huvud. Och det gick skapligt. Körde ett pass inne sedan, med ettkilosapporten och metallen varvat. Samma där, bara gripa och lyfta, 20-30 repetitioner med varje (inte i rad!). Blev väldigt bra! Gjorde enstaka på avstånd, då gick hon också ut och lyfte jättefint. Nöta på, nöta på...


Skall: Tätare och tätare blir det. Men det blir också alltmer uppenbart att det kommer att bli svårt att få henne att sitta stilla. Memo: Koppel på när jag tränar!!


Kryp: Bara jämfotahopp med rumpan. Surade ur och gav upp. Hur 17 ska jag få till detta? Ska filma någon dag så får ni säga hur mycket energi jag ska lägga på det, och kanske hjälpa mig att förstå varför hon gör som hon gör. Blä.





Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards