Direktlänk till inlägg 9 maj 2013

Trean-debut!

Av Anna Svensson - 9 maj 2013 13:19

Jaha, så var det äntligen dags att få kvitto på tävlingsformen! Jag var extremt nervös, ska jag säga.

Kör betygen med mina kommentarer på en gång:


Sittande i grupp    0   (Aldrig hänt på träning!! Däremot ofta om jag lämnar henne sittande på vardagskommando, för att jag t ex ska hämta någonting. Då lägger hon sig lite då och då. Det här känner jag kan bli ett problem på allvar!)


Platsliggande 9,5 (dk i nedläggande, nosig)


Fritt följ   8  (inget superbetyg, men hon gjorde ett ff som jag var till 90 % nöjd med. Stooor skillnad sedan lägre-tävlingen! Minus för ett hopp på mig när vi skulle backa, plus att hon låg lite långt fram men inte farligt. Och så stod det att jag tittade på hunden! Det gjorde jag inte alls! - tänkte jag, sedan funderade jag lite till och insåg rodnande att det gjorde jag faktiskt...   )


Sättande  0  (äh, onödigt. Jag kände själv att jag gav ett mesigare kommando än jag brukar och mycket riktigt stannade hon i stället för att sätta sig. Har funkat fint på träning sista tiden, så lite trist var det allt).


Inkallning med ställande  9  (missnöjd med ställandet, hon kan bättre! Supertempo!)


Rutan  7 (fick ge ett extra dk för att få henne rätt i position, och så kom hon instudsande på fel sida i inkallningen. Men jag fick också en kommentar om "inget stå" vilket jag protesterar mot. Hur jag än läser reglerna kan jag inte se att man måste ställa hunden innan man lägger den i trean. Hade ju ingen betydelse för slutresultatet i dag, som tur var! Supertempo i det här momentet också!)


Apportering och hopp över hinder  9  (snett sitt enda kommentaren från domaren. Vilda körde turbotempo och gjorde ett f ö klart tiomässigt moment!)


Apportering metall  8 ("skäller, leker, omtag" hör jag domaren säga till skrivaren... Kände redan när jag kastade att det blev onödig långt, sedan ville den aldrig sluta studsa. Vilda flög ut till apporten, släppte ur sig två voff innan hon tog den. Någon direkt lek var det väl kanske inte, mer "trams", och lite strul innan hon fick upp den och flög tillbaks till matte! Skogsträningen har gett resultat, har aldrig ägt en hund som galopperat så fort med en metallapport i munnen!) Snygg avlämning också!


Vittringsprov   7  (äh, här är jag faktiskt lite sur på henne. Hon jobbade fint med nosen, valde rätt pinne...  ...tog den som en cigarr rakt fram i munnen, tänkte göra en extra runda med den, och spottade ut den vid mina fötter!! Hallådär, unga fröken!!)


Fjärrdirigering  8  (två stora fel, resten riktigt snyggt. I första skiftet ligg-stå klev hon på ett par steg! och i ett senare skifte ligg-sitt fick jag ge dk för att få upp henne)


Helhet  8 (med kommentaren "Bra samarbete!")


Jag tycker bedömningen kändes bra och rättvis, det fanns en hel del att plocka på, men hon gjorde i stora drag en glad, fartfylld tävling med momenten hyggligt rätt! Poängen blev bara ett tredjepris (217 p) men placeringen en förstaplats av oss tre som körde i trean. Många hundar över huvud taget hade problem i dag, jag såg bara några av elithundarna men där gick det troll i rutan! Märks att det är tidigt på säsongen.


Sammanfattningsvis:

1. Jag tycker att jag matchade henne bra. Tror det beror på att vi nollade första momentet, jag kunde ju fokusera på att få en bra tävling och behövde inte tänka på poäng.

2. Jag använde "all ledig tid" i samband med gruppmomenten etc till att gå fot med henne. Och det betalade sig! Bl a var det någonting som luktade supergott på planen (en av deltagarna bröt till och med pga nosande) men jag fick fram det innan vi började och hann säga åt Vilda vad jag tyckte om nosen i backen).

3. Planen var att belöna henne lugnt efter varje moment, bekräfta att det var rätt men behålla henne samlad till nästa. Det gick inte alls! Det var nästan som om hon behövde "pysa ut" lite hopp och studs efter momenten! Så det blev "belöna Vilda som blir studsboll" och sedan samla ihop henne igen. Funkade det också.

4. Jag har fått henne att fatta externbelöning - hon hade fullt fokus på den när vi lämnade planen. Kul! Särskilt som hon inte gjorde några tendenser att störas av den medan vi körde.


Till framtiden:

1. Baklängeskedja trean! Har varit min plan länge, jag har kört det då och då men alldeles för lite och aldrig hunnit kedja ihop hela programmet. Bara lördagens söktävling är avklarad så får jag säkert mer tid! :)

2. Ben, ben, ben! Dagens stora överraskning var ett litet, oansenligt ben som Gävle BK använde som lott. Vilda var galen på det! Och efter tävlingen, när vi hämtade upp min midjeväska för att belöna med boll, så var hon måttligt intresserad av bollen. Det var benet hon ville ha! Så hädanefter blir det ben som slutbelöning efter träning/tävling! Tror det passar henne väldigt bra, eftersom det inte drar upp henne i varv heller. Tack för idén, Gävle BK!

3. Lära in ett kommando typ "vart är rutan" när man ställer upp sig inför rutskicket. Nu såg hon den direkt, men om hon inte gjort det så insåg jag att jag inte hade någon metod för att få henne att börja leta.

4. resten tror jag talar för sig själv. Fortsätta nöta fina apporteringar av vittringen etc, peta i fotposition blablabla... Momentträning. Men punkt ett tror jag är ännu viktigare, huvudorsaken till momentslarvet tror jag sitter där.


På lördag är det sök, nästa söndag är det en ny chans på trean. Kan inte bestämma mig för om jag ska anmäla mer eller träna i stället... ;) 

 
ANNONS
 
Erika

Erika

10 maj 2013 08:08

Det låter väl som en helt OK debut :-)! Och det låter som att lilla Vilda kämpade fint i vanlig ordning. Sitt i grupp är lite lustigt. Man tycker att de alltid sitter som porslinshundar och plötsligt tappar de fokus på tävling och gör det som det brukar vara - lägger sig. Angående rutan så har jag inte läst reglerna, men har lärt mig att hunden ska vänta på liggkommando. 8 på FF är bra i trean tycker jag - sträck på er :-)!! Nog känns det hur som helst som att ni är på himla god väg. Snart smackar ni in förstapriset!

http://voff.pronoblem.se

Anna Svensson

10 maj 2013 09:56

Ja, det kändes bra, de 217 poängen till trots! :)

I reglerna står det så här:
Kommando: ”Framåt” – (”Stå”), ”Ligg” – (Hundens namn) ”Hit”

och på ett annat ställe:
På kommando sänds hunden in i rutan där den nedläggs.

Jag tolkar det som att man får ställa hunden först, men inte att man måste. Jag har valt bort det på Vilda eftersom hon, av någon anledning, gärna sätter sig när jag säger stanna på just rutan... Men ska det bli dömt som ett fel så måste jag ju träna om...
Måste reda ut det här! :)

 
Ingen bild

Erika

10 maj 2013 12:27

Ja, red gärna ut och meddela vad du kommit fram till :-) *nyfiken*. En annan grej som jag har noterat när jag har kikat på riktiga superelithundar typ på "Stora Stockholm" är att de flesta vet exakt var de ska lägga sig och att det är HÅRFINT att förarna hinner kommendera, men då tyckte jag att domarna såg emellan fingrarna (vilket de sannerligen inte gjorde i övrig poängbedömning). Så är det kanske i bedömningssporter (trots regelverk).

Anna Svensson

10 maj 2013 16:36

I treanreglerna blir man inte klokare än så, men i elitreglerna framgår tydligt att man kan välja att lägga hunden direkt. Vilket gör mig ännu mer övertygad om att det är så även treanreglerna ska tolkas. Kommer fortsätta lägga direkt. :0)

 
Ingen bild

Helena PR

10 maj 2013 17:56

Jag har alltid under alla år jag tävlat lagt direkt utan ståkommando i rutan och ingen domare har någonsin påpekat detta, inte ens efter den senaste regelrevideringen. Tycker du gör rätt i att fortsätta lägga direkt! ;)

Anna Svensson

10 maj 2013 18:50

Jamen visst måste det funka! Jag kör på så, jag! ;)

 
Ingen bild

Linda & Keya

10 maj 2013 21:02

Synd på nollorna men låter ju som en bra tävling i övrigt. Blir nyfiken på det du skrivit om "skogsträning med metallapporten". Berätta gärna mer om det (vi tragglar vidare med metallen alltså.. ;) )

Anna Svensson

11 maj 2013 09:35

Inget märkvärdigt alls, bara att jag kör metall- o tungapportering i terräng (finns ett par filmklipp på bloggen). Nyttigt på många sätt!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se