Direktlänk till inlägg 18 augusti 2013

Godkända i högre klass sök!!

Av Anna Svensson - 18 augusti 2013 08:07

Åh, vilken rolig dag vi hade igår, jag och Vilda! Tävlade sök i Edsbyn, vårt första högresök. Jag visste redan innan att vi inte hade momenten i lydnaden, så någon uppflyttning behövde jag inte hoppas på. Kanske bidrog det till att det kändes extra roligt att tävla, jag kände ingen stor press utan ville mest kolla av var vi stod.


Dagen började med platsliggning med skott, och där var jag enormt tveksam. Kom på dagen innan(!) att jag glömt bort att träna kombinationen skott + förare utom synhåll. Eftersom jag extremt noggrann i min skotträning så kändes det inte alls bra att kasta in någonting oförberett på tävling. Å andra sidan har jag aldrig sett en tendens till skottberördhet på Vilda. Så efter lite (mycket!) tvekan beslutade jag mig för att lägga henne. Inga problem alls, låg som en staty och var helt oberörd när jag hämtade henne. Såklart.


Sedan var det skogen. Hjälp, vad nervös jag blir! Sökbanan var rätt rolig, dock lite tungsprungen och klurig med många stora stenar som gjorde det svårt att hitta bra skicklinjer. Men kändes som en helt okej Vilda-bana! Min lätt förvirrade minnesbild av söket är ungefär den här:

Snabb figge på vänster sida, inga problem. Sedan lite trams, olydnad och en repa i rutan från en extremt taggad pudel. Eftersom jag vet att hon kan vara lite så i början men rättar till sig efter ett par skick blev jag faktiskt inte så stressad, utan jobbade på som planerat (mycket stolt över det!!). Och precis så blev det, hon blev ganska snabbt riktigt styrbar och gjorde en lång rad riktigt fina skick, raka, djupa och till och med lite framslag... Hittade en dold figge som hon markerade utan problem. Sedan hade jag ett område med stora stenar där jag inte hittade någon bra skickinje och hade lite svårt att få ut henne på djupet. Där gjorde jag min stora miss för dagen, som inte släppte det området och gick vidare. Visst, jag knallade på lite på stigen men skickade då henne i stället snett bakåt på den sidan för att jag ville ha ut henne där. När jag funderade på det efteråt så insåg jag att det var ju där hon hade varit när hon drog sin repa i början av söket, då för henne var det avsökt område, konstaterat tomt... Klant-matte!  Men det brände vi massor av tid på. Den andra sidan jobbade hon av fint. Så säger tävlingsledaren plötsligt att vi har en minut kvar! Då hade vi kanske 30-40 meter kvar av rutan, så jag klev på rejält, ställde mig mitt i skickade höger, fick ett fint tomslag, skickade vänster - och då, när Vilda är på djupet - kommer det: "tiden är ute". 20 sekunder senare står hon på stigen med rullen i munnen... 17 också!!


Nöjd med mig själv på en till punkt: Vid ett tillfälle under söket blev hon lite flamsig i slagen. Då fann jag mig, tog fram vattenflaskan, pratade med henne och "samlade ihop" henne på stigen. Belöningen blev att hon började göra fina, fokuserade slag igen. Mäkta stolt över mig själv att jag kom på mig där. Marttis förtjänst, han som påpekade det på lägret, att hon faktiskt kan ha nytta av att samla ihop sig ett par sekunder ibland. Inser eferåt att Vilda aldrig någonsin på träning gått så många tomslag som hon gjorde igår på tävlingen. Och hon bara fortsatte och fortsatte jobba...


Men jag lärde mig massor:

1. Träna mycket mer på att disponera tiden. Jag har aldrig kört bana som jag mätt upp exakt tävlingslängd och klockat den, så jag har inte alls "i ryggmärgen" när det är dags att kliva på lite snabbare.

2. Håll bredden på sökslagen. Jag skickade alldeles för täta skick, pga terrängen, men med den fina nos Vilda har behövs inte det. Stega, och följ planen!!

3. Skicka "aldrig", nåja, sanning med modifikation, men i princip aldrig, om. Skicka snett bakåt på nästa slag i stället. Skapa flyt i hur du styr upp hunden på stigen.

4. Fokusera i god tid på var du ska göra nästa skick!

5. Leta aktivt kluriga miljöer där hundarna får leta sig ut i svårorienterad terräng.

6. Glöm inte att ge vatten!

7. Vilda har inga som helst problem att orka ett högresök. Med tanke på antalet skick jag gjorde så har hon nog inga större problem med ett elitsök heller! Hon hade massor av krafter kvar när söket var slut, och jobbade fortfarande i samma höga tempo. Lita på hunden!!!


Eftersom hon bara fick tillgodoräkna sig två figgar blev betyget en sexa. "Bitvis glimrande" ska någon av domarna ha sagt enligt "säker källa"... Känns kul!


Sedan var det uppletande, och jag var lite osäker på om hon skulle fatta att det var saker hon skulle leta och inte folk. Såklart hon fattade! Här var hon glimrande hela vägen! Full fart, klippte två föremål direkt, ett par skick senare ett tredje och så var vi klara! 9-9,5 pga lite tugg vid avlämnandet av det sista. Så snyggt jobbat! Och matte var duktig här också - höll snattran! Är så lätt att tjoa i onödan, men hon kommer ju in snabbt och snyggt med grejerna så jag var helt tyst. Kändes ovant! :)


Lydnaden - hur skulle den bli efter en heldag i skogen? Toppen! Vilda var riktigt fin. Fria följet tappade hon fokus en gång och luktade på en spånhög vi gick över, men i stort sett fint. Inkallning med ställande gjorde hon jättesnyggt, men jag var feg och säkrade med ett dk/handtecken, lite onödigt men, men... Sedan hennes svaga moment - framåtsändandet nollade vi som väntat, skallet var hon sen i starten och jag hade mycket dk, tungen var väl ingen succé och krypet var tävlingsdåligt. Lite synd med krypet som känns fint på träning men inte funkar på tävling. Måste köra mycket mer kryp med dirigering och i tävlingslik situation.

Tack och lov fick vi avsluta med hoppet, där Vilda seglade över med enorm energi och elegans och fick avrunda en härlig tävlingsdag med en tia!


Inte ett tecken på trötthet, varken i kropp eller knopp. Vilken hund jag har! Och vad rolig hon är att arbeta med!

Pratade innan om att känslan är det viktiga. Mitt betyg på känslan igår var en klockren tia - hela vägen!Tog inte ett enda kort på fin-Vilda igår så det får bli en gammal bild:


 
 
ANNONS
 
Ingen bild

Jessica

19 augusti 2013 14:33

Grattis!!

 
Erika

Erika

19 augusti 2013 21:26

Grattis till er fint utförda tävling!!!

http://voff.pronoblem.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se