Senaste inläggen

Av Anna Svensson - 17 juni 2014 19:33

Nu är min lilla sessa parad! 14 maj fick de till det, vilket innebär förväntad födsel v 29. Vilda verkar må jätteilla nu, så jag är helt övertygad om atthon är dräktig. Träningsmässigt har det inte blivit mycket den här säsongen. Jag har haft väldigt mycket på jobbet, samtidigt som jag får erkänna att jag tappade fokus lite när säsongen ändå skulle bli "förstörd". Men några räddningssök, några skogssök och något lite lydnad har det blivit. I morgon kör vi första sökträningen sedan hon börjadelöpa. Ska göra det lätt för henne, mest träna att hon sker upp mig på stigen. För att komma framåt i söket är det sådan detaljträning som behövs just nu, tror jag.

Var med på en domarkonferens i sök tidigare i vår. Enormt nyttigt och roligt! Fock med oss en rad bra tips om saker att tänka på framöver. Längtar efer en träningsbar hund! :) Och förstår inte hur jag ska kunna låta bli att spara en egen valp...

ANNONS
Av Anna Svensson - 23 mars 2014 18:35Det här blir en märklig säsong för oss. Jag hade ju planerat en kull vintervalpar, men så kom det saker ivägen och kullen blev framflyttad. Så nu står jag här, laddad till tänderna och med stundande tävlingssäsong - men vet att jag inte kommer att kunna tävla! Tur att det är roligt med valpar och valpköpare också! :)


Men självklart har jag trots det en träningsplan. Den ser ut som följer:


Sök: Börja med att mata mycket figgar. Vi var alldeles för struliga i höstas när vi tränade tomslag, det blev många misslyckade träningar och en viss osäkerhet hos Vilda. Dessutom så börjar hon tycka att det är onödigt att gå ut så djupt i motvind... Nu backar vi bandet efter vinteruppehållet och påminner oss om att vi har all tid i världen innan det är tävlingsdags! Lite roligt att vi blivit medbjudna som ekipage på domarkonferensen i sök i början av april, så lite träningsstress och prestationsångest får jag väl erkänna att det finns! :)


Spår: Fortsätta med spårupptag, markeringar - har bara vaga planer där, "kör på" bara och så får det bli som det blir! (...och resultatet därefter...?)


Brukslydnaden: Tja, här finns det ju stora träningsbehov! Framåtsändande och tungapporteringen är moment som jag behöver grunda om rejält. Har en plan för båda, tycker att det går åt rätt håll men det har jag ju tyckt förr... Kör på med tungen i stort sett dagligen nu, i framåtsändandet nöter vi saktagående med ny teknik. Två andra sorgemoment är skall och kryp, där det framför allt behövs störningsträning/tävlingstärning. Moment som sitter fint på träning men svajar mellan fem och noll på tävling känns ju rätt onödigt! Resten av lydnadenfunkar bättre, men måste underhållas. Pjuh!


Tävlingslydnaden: Funderar på att lägga på hyllan helt i år. Vill i alla fall underhålla momenten så hon inte glömmer dem. Samtidigt så känns det som att hon egentligen kan treans moment, att det mer handlar om att få till det på tävling. Och där kommer vi till mitt nya projekt, nämligen:


Rallylydnad. Planerar att köra några tävlingar bara för att få "börja om i lydnadsettan" med Vilda, och träna på tävlingssituation men där hon är nära mig hela tiden. Vill försöka få henne att ligga snäppet lägre i speed på tävling, eftersom jag tror att det är det som behövs för att lydnaden ska flyta på.


Agility: Nix, det honner vi inte med. Bortprioriterat.


Förhoppningsvis så kommer Vilda igång med löpet snart, och då blir det parning i april, valpar i juni och leverans i augusti. Och då kanske, kanske vi hinner med någon hösttävling. Kanske... ;)


ANNONS
Av Anna Svensson - 15 mars 2014 16:43

Har pillat på med lydnad några gånger, men i dag var det äntligen skogspremiär för säsongen. Och det med besked! :) Körde sök på Olberget, en krävande ruta med rejält med terräng o stigning på ena sidan. Min tanke är att mata Vilda med rätt mycket figg nu i början, för att försöka återvinna raka skick och en benhård tro på att det finns någon där matte pekar. Så hon fick fem skick, tre på stensidan och två på skogssidan. Jättefint gick hon! Raka snygga skick och - håll i er - framslag på nästan vartenda skick! Jag är grymt nöjd med premiären! Konstaterade btw att alla hundar gick kanon, så hädanefter överväger vi att skippa träningen och vila oss i form!   

Av Anna Svensson - 24 november 2013 17:01

 

Tjoho, i dag har jag och Vilda gjort vår första räddningsträning! Har testat lite bodsök med henne tidigare, men i dag fick vi haka på Hudiks räddningsgäng och testa ett riktigt roligt inomhussök. Jag körde två pass med Vilda. I det första handlade det mest om att få henne att förstå att inomhus också är en sökmiljö. Tre figgar, varav en var plättlätt, en var lätt och den tredje lite klurigare för att hon måste ta sig förbi en del bråte på vägen in. Lite brydd var hon, "är det verkligen meningen att jag ska leta härinne?" men jag tycker att hon löste uppgifterna fint. Pass två vågade jag mig på lite svårare legor. En halvhög men vittringsmässigt enkel (vi har slarvat med att träna höga figgar i skogen, så jag ville verkligen ge henne en ärlig chans). De andra två låg så att hon var tvungen att ta sig förbi en massa saker för att komma fram. Nu testade jag också att stå stilla i lokalen och låta Vilda jobba ut själv. Och jag är så nöjd med henne! Bråten märkte hon nog inte ens, ingen temposänkning i alla fall. Och hon hade fattat grejen och jobbade med hög intensitet hela söket. Tog sig ut i lokalens alla hörn på egen hand. Duktig pudeltjej - det här gör jag gärna fler gånger!  :)


       

Av Anna Svensson - 16 november 2013 20:26

I dag hade vi instruktörsutbildning för Anna Hilding på vår klubb (www.hildings.com). Jag har gått lite för Anna tidigare och tycker att hon är jätteinspirerande. I dag så kändes det lite extra bra. Kylan gjorde att jag stoppade in Vilda i klubbstugan mellan hennes övningar, och jag tror det passade henne utmärkt. Hon lägger sig och sover då och möter mig med en gäspning när jag hämtar henne. Är lugn, fin och samarbetsinriktad när vi kör övningarna.

I dag fokuserade vi på fotgåendet. Vilda kan ju vara både lite slarvig med position och lite allmänt yrslig där. Vi hann också med dirigeringsapporteringen och testa att backa. Men det roliga med Anna är att det ger så enormt mycket att titta även på de andra ekipagen. Vi har fått med oss en idébank för de flesta övningar hem


Dock - dagens stora skräll fixade vi alldeles själva! När det blev lunch så gick jag och körde lite tungapporteringar med Vilda. Ville passa på när hon var sådär alldeles perfekt i stämningsläge. Och då hände det - hon gjorde en helt perfekt apportering! Hon grep apporten direkt, bar den med högburet huvud i bra tempo och fixade ingången galant! Jag såg nog mest ut som en fågelholk, men fann mig och belönade rikligt!! Nu tror jag ju verkligen inte att alla tungapporteringar kommer att se ut så hädanefter. Vägen till ett stabilt bra betyg på tävling är nog mycket lång och risken för bakslag stor. MEN ÄNDÅ!!    


Hur har jag då gjort? Ni som följt bloggen vet att kampen mot tveksamma gripanden, plock och omtag varit lång och ibland känts hopplös. Traditionella råd som att träna fasthållande, bärande etc har jag gått bet på. Separata gripanden precis framför mina fötter har funkat, men så fort hon kommit på avstånd så har hon "tramsat" sig nästan hela vägen fram till mig, för att på slutet lyfta upp den och avsluta bra. När jag försökt peta i momentet har jag alldeles för lätt lagt för mycket tryck på henne och gjort henne osäker.Till slut gav jag upp att försöka jobba med henne nära. Lite överraskande så presterade hon på tävling snäppet bättre än på träning. Dvs hon fick in den på ett sätt som åtminstone gav betyg. Och hennes attityd i momentet var bättre på tävling. Så jag tog fasta på det, slutade pilla körde följande enkla träningsschema:

1. Slutade nöta. Bestämde mig för att jag fick köra max två, i undantagsfall tre, repetitioner.

2. Körde tävlingsmässigt. Dvs lade ut apporten på ca tio meters avstånd och skickade. Inget krångel.

3. Belönade alltid när hon kom in med apporten, oavsett hur hon fick in den.

4. Gjorde stor skillnad på belöningarna. Ett "slafsigt" insläpande fick "en klapp på huvudet" och ett bekräftande "Bra, det var det jag ville. Kom in med den!". En hygglig apportering (gripande innan solen hann gå ner, lagt ner apporten max en gång på vägen in) gav bingobelöning med leksak, kamp, bus, tjoho!!!

5. Sedan undrar jag vad hundar använder för muskler vid tungapporteringen? Har kört mycket drag med henne de senaste månaderna. Vet inte om det kan hjälpa till? Har tänkt att det främst varit nackmusklerna de behöver, men i dag när hon lyfte tungen såg det så lätt ut. Kan hennes dragträning ha hjälpt till?


Som sagt, jag är inte så naiv att jag tror att alla bekymmer är borta nu. MEN jag har åtminstone sett en ljusglimt vid horisonten... ;)


Har ingen film från i dag men lägger in en gammal, så ni får en påminnelse om hur det såg ut i somras!  

Av Anna Svensson - 11 november 2013 14:31

 


Här kämpar vi i motvind! :)


Har haft två sök i rad där det varit tydlig motvind på ena sidan. Första gången hade dessutom motvindssidan rejält knölig terräng. Åh, vad onödigt att krångla sig ut där, när det ändå är tomt, sa pudeln och vek efter 30 meter. Vi hade lite diskussioner och så småningom gick det väl lite bättre i alla fall!


     


Så nästa sök var givet - motvindsträning, men med lite mer normal undervegetation. Vilda fick en högreruta, som jag valde att inte lägga ut en enda figge i. Allt för att inte riskera att belöna felbeteende. Och det var verkligen intressant att se hur hon tog korrigeringar! För hon gjorde som förväntat - gick ut djupa, fina slag på medvindssidan, men konstaterade rätt snabbt att det var tomt på motvindssidan och tyckte att det räckte att springa ut en liten bit där. Men matte var envis den här gånge! Min taktik var att "mata ut henne" i rutan, dvs kalla in henne när hon vek för tidigt, följa med henne ut till den punkt där hon vek av och skicka om. Och så inte ge sig förrän hon varit ute på fullt djup... De första skicken blev det mycket matande! Men tänk, sedan hände något! Behövde plötsligt bara ett omskick. Och - inget! Och inget igen! Och sedan kom till och med framslagen frampoppande... :) 

Vilda avslutade rutan med ett helt felfritt slag på motvindssidan (i mina ögon i alla fall!). Fullt ös rakt ut på djupet, ca 20-30 meters framslag och tillbaka. Ut på andra sidan och gjorde ett precis lika fint alg, inklusive framslag, där. Då smugglade vi ut en figge en liten bit från stigen så hon fick hitta honom på ingång. Kändes som ett perfekt avslut, och jag tror att hela övningen var en jättefin inlärning för henne. Och för mig - tänk, att jag vågar skicka henne en hel ruta tom! Och vågar gå in och peta i hennes tomslag! Ger mig själv en klapp på axeln för det!  :D 


Av Anna Svensson - 22 oktober 2013 21:52

 

Måste inleda bloggen med en gull-bild på min rara lilla unge och min tålmodiga lilla hund!  :)


Åh, vilken toppenhelg!

Lördag körde jag lydnad med snälla och duktiga Elin. Hon kommenderade mig igenom en hel högrelydnad och kom med en massa kloka synpunkter. Vilda var på strålande humör och jag önskar att det hade suttit en liten domare gömd i kuren!  ;)  Då hade vi fått fina betyg! Efter lydnaden så blev det ett uppletande. Vi testade att köra på lydnadsplanen. "???" sa Vilda första svängen, men omgång två så hade polletten trillat ner. Då gjorde hon ett riktigt fint uppletande!

Söndag var det sökdags. En bra och rolig ruta,men med sidvind från slutet. Typiskt nog hade jag placerat ut figgen från början. Men jag lät henne gå ut och plocka dem, kärnan i träningen fick i stället bli att hon skulle tåla att skickas om på de skick där hon dragit, och då gå ut på fullt djup och leta ordentligt. Och tänk, det gjorde hon! Hon fick sedan gå tomt större delen av rutan (figgen var ju redan inplockade...) och så smög vi ut en slutfigge. Fint jobb hela vägen, tycker jag. De perfekta framslagen lyser fortfarande med sin frånvaro, men det känns aldrig som att vi riktigt får tid att jobba med den biten heller. Kanske nu, när tävlingssäsongen är slut. Om inte snöeländet kommer! :)


 

Av Anna Svensson - 29 september 2013 21:57

Dags att införa lite mer fantasi i träningen. Mer störningsträning, mer tävlingsträning, mindre nötande av moment. Har börjat med att bl a träna kryp på växlande underlag, t ex börja på grus o krypa ut på gräs. Eller tvärtom. Krypa upp för handikapprampen. Runt leksaker. Mkt starter också, eftersom det ofta är redan där vi får problem på tävling. Fjärrdirigering i vardagsrummet när barnen är som vildast (är det nå't jag har tillgång till så är det störning!!). Skall på trottoaren med bilar o folk runt omkring. Etc... Hoppas förstås på enastående effekt av detta! :)

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se