Senaste inläggen

Av Anna Svensson - 14 juni 2013 00:05

Onsdag:

Ett lydnadspass på klubben. Tre riktigt hyggliga tungapporteringar. Absolut inte utan omtag, men lite färre. Ja, kändes bra!

Resten av tiden nötte vi framåtsändande. Belönade fart till target, belönade långsamt efter target, belnade själva tempoväxlingen, testade att köra hela sträckor - kort sagt, försökte variera belöningspunkterna för att hjälpa Vilda att få en förståelse för helheten i momentet. Gick riktigt hyggligt, trots en ettåring som roade sig med att tippa byxbenen så fort hon kom åt!

På kvällen var det inofficiell agilitytävling på klubben. Första loppet skötte vi oss rätt bra, men andra loppet blev jag påmind om varför agility inte är någonting för mig! Citerar domaren "du gjorde faktiskt inte som på banvandringen någonstans!!". Nä. För jag stressar upp mig, försöker hinna med Vilda (lycka till...) och glömmer allt!


Torsdag:

Dömde en träningstävling på klubben och hann inte träna själv. Fick i alla fall till ett cykelpass så Vilda fick lite konditionsträning.


Fredag: Hoppas hinna köra lite lydnad. Och kanske, kanske något mer? LIte spår eller uppletande..?

ANNONS
Av Anna Svensson - 10 juni 2013 20:25

Nu är Vilda anmäld till ny agilitytävling, så jag får lägga manken till och träna! Iofs inofficiell. Hade inte många minuter i dag men fokuserade på slalomingångar (som hon satte överraskande bra, faktiskt 90-gradiga högeringångar! Visste jag inte ens att hon kunde...) och så gungbrädan. Även den tog hon fint, trots att jag lät den smälla ner rätt fritt på slutet. Lovande!

Har inte gjort något mer, men har förhoppningen att få till en tungapportering och lite annat jox innan kvällen är slut. Dagens största skräll var att sambon faktiskt frivilligt tog ut Vilda på en cykeltur! I går kom jag inte iväg förrän klockan elva på kvällen, då var till och med Vilda rätt motvillig till att sticka ut...

ANNONS
Av Anna Svensson - 9 juni 2013 22:15

I dag var det spårdags! Och nu skulle Vilda få en chans att återhämta sig efter fredagens fiaskospår.

Regn innan spåren lades, rätt blött i markerna. Ca 700-800 meter, 1,5 timmes liggtid, inte förarspår. Naturpinnar förutom spårslutet. Spårupptag med vägen som naturligt stopp vid ev bakspår. Roligt spår med bl a en spetsvinkel, flera vanliga, vägövergång samt ett parti "grönjäklig" terräng där man hade fullt sjå att hålla sig på fötterna...

Vilda spårade underbart! Fint upptag, bra spetsvinkel, plöjde fram som en bulldozer i den knöliga terrängen. Såg ut som en lycktlig dränkt katt när spåret var slut! Tror det passade hennes självförtroende alldeles utmärkt att få ånga på i lite knölig terräng. 


 


Körde några tungapporteringar också. Testade tvåkilos i terräng, men det var bara fööör svårt tyckte Vilda. Plockade med den konstant (men fick in en till slut - hon ger i alla fall aldrig upp, den här hunden!) Körde ett par omgångar på vägen också, och då gick det lite bättre. Lägger in filmer på alla tre skicken så får ni se problemet vi har att jobba med! Tips mottages tacksamt! Just nu har jag bytt strategi, från tyngdlyftning med ettkilostungen i terräng till att faktiskt träna med tvåkilos. Orsaken är tat ettkilos kan hon släpa in även om den kommer snett, men tvåkilos tycker jag bara att hon verkar bära om hon får den exakt rätt i munnen. Så nu tänker jag att varje träningspass går ut på att få henne att snabbare och snabbare hitta mittpunkten, så hon kan komma in med eländet! :) Plus styrketräning förstås.


Exakt så här tungt är två kilo för en sjukiloshund: 

 


Just ja, glömde att vi körde framptsändande på klubben medan spåret låg till sig. Värmde upp med target, testade sedan att ta bort den och hjälpa henne med "sakta". Och jo, kanske, kanske, börjar det födas en liten förståelse för vad jag vill! :)
 

Av Anna Svensson - 9 juni 2013 14:47

Fick ett superroligt sök som present i fredags! Söka igenom ett sommarstugeområde med tillhörande bodar och utedass, typ räddningssök. Sex figgar visade det sig vara. Fem i byggnader, en i skog. Flera heldolda. Konstigt, sa Vilda! Men hittade de tre första snabbt och lätt. De sista fick hon jobba länge med! Intressant att se hur vittringen slog mellan husen. Största lärdomen för Vilda var nog det lönande i att verkligen jobba ut även en svag vittringspuff. För det handlade om mycket ringande och hårt arbete innan hon lyckades hitta bl a "gubben i bastun"! Men hon gav aldrig upp! Dessutom så markerade hon de heldolda utan problem. Jippi!
Direkt efter detta martonsök fick hon ett spår med tre timmars liggtid. Inte optimalt! Två gånger försökte hon dra till spårläggaren som gick på andra sidan vägen och spårade med din egen hund... Tre pinnar o inget slut fick vi med oss.
I går och i dag har det bara blivit minilydnad - skall, kryp, tungen, stegförflyttningar...

Av Anna Svensson - 4 juni 2013 22:33

Tentat i dag så det blev ingen träning alls. (Skrev den meningen och blev så provocerad av mig själv att jag genast gick in i köket och körde ett minipass. Hallå - man har "alltid" tid att göra en mikro-träning i köket. Däremot kan man vara för trött, stressad etc för att det ska vara lämpligt. Körde stegförflyttningar, kryp och fjärr).


På tåget fick jag tid till träningsplanering. Det känns verkligen som om jag tränar för brett. Jag tränar och tränar och tränar men kommer ingen vart. Å andra sidan så vet jag ju innerst inne att steget mellan tvåan och trean är stort, precis som steget mellan lägre och högre. Och jag har ju faktiskt uppfyllt målen för våren. Men ändå. Vill känna mig klar för trean och högre. Helst igår... :0)


När jag försökte få struktur så kom jag fram till att jag skulle behöva köra ca ett pass per vecka av:

Sök

Spår

Uppletande

Lydnad på klubben


Dessutom daglig (helst) träning av fot, skall, kryp, tungapportering och fjärrdirigering (fjärren sitter egentligen jättefint nu, men jag märker att hon tappar den fort. Och så är den ju så lätt att träna inomhus!). Egentligen mest av allt framåtsändandet, men det är svårare att få till rent praktiskt. Funkar inte i köket! Inkallning med ställande behöver också väldigt regelbunden träning. 


Varje vecka bör alla trean och högre-moment kollas av/repeteras: Sittande i grupp, ställande, sättande och läggande under gång, rutan, vittringsprov,metallapportering, hopp-återhopp och hoppapportering. 


Det här betyder minst tre pass i veckan på "bortaplan" - spår & upplet kan ju lätt kombineras. Plus 3-4 konditionspass, gärna på cykel. Måste nog börja planera in träningen i förväg lite mer. Och så får ju inte träningen bli ett måste heller. Märker att den börjar stressa mig. Det är ju inte meningen!! Ska jag pausa lydnadslydnaden? Hmm. Den är ju lätt att köra på i höst/vinter. Men jag vill ju inte att hon ska hinna glömma det hon lärt sig. Hmmm igen! 


Tävlingmässigt så hade jag tänkt köra trean i helgen, men har inte hunnit med alls. Nuvarande plan är hemmatävling i trean 6/7 och högre sök 7/7. Därefter tävlingsuppehåll till augusti, och då en ren brukssatsning så länge det är säsong. Sök och spår varenda helg tills vi får till det, typ!    Om lydnaden funkar hyggligt, förstås. Målsättning för hösten: godkänd högre sök, uppflyttade till elitspår, och under senhösten/vintern förstapris i lydnadstrean. Realistiskt? Den första och den sista är det absolut, spåruppflyttet känns ju lite svajigare med tanke på lydnaden. Men, men - man ska ju ha mål! :)

I agilityn är målsättningen att vi ska lyckas ta oss till start. Den ligger sist i träningsprio, så jag har inga stora förhoppningar där. Om inte Hanna tävlar henne förstås, då förväntar jag mig pinnar! ;0)

Av Anna Svensson - 3 juni 2013 22:50

På dagens långprommis blev det en minnesbildsövning i uppletandet. Lade en smal korridor, fin motvind, fyra föremål. Tre på djupet, ett halvnära uppe på en sten. Vilda fick titta. Sedan gick vi en rejäl promenad. När vi kom tillbaka så fick hon apportera favvo-kampleksaken, sedan vände jag henne och skickade. Men redan när vi närmade oss rutan visade hon tydligt att hon visste vad som gällde! Hon hämtade in de fyra föremålen så fint! Det sista, den höga, fick hon jobba litemed innan hon lokaliserat exakt. Men ingen tvekan och full arbetslust hela tiden. Filmade ett par snuttar:


 

 

Agilityn gick som vanligt. Vilda var superduktig, jag hade problem. Så synd med en så duktig hund! Hon överraskade med att göra en ursnygg slalomingång från fel sida, trodde inte hon skulle komma ihåg det. 

Av Anna Svensson - 2 juni 2013 22:24

Skulle ha tävlat agility i dag men med senaste veckornas sjukdom i kombination med överfylld kalender så bestämde jag mig till slut för att lämna återbud. Vi har helt enkelt inte hunnit träna. Får bli någon annan gång...


Har alltså haft väldigt lite hundtid sedan vi kom hem från lägret. För att vara schysst mot Vilda har jag kört cykling på kvällarna när barnen somnat - ska man vara sökhund måste man ju få konditionsträna. Dessutom har vi kört lydnad på gården. Framåtsändande, tungapportering, lite kryp och fjärrdirigering. I går flyttade jag framåtsändandeträningen till klubben, lägger in två filmsnuttar:


 


Hur vi tränar syns nog. Två belöningspunkter, den första target med godis på, den andra leksak. Jag är jättenöjd med passet, det enda jag tycker blev fel var att jag körde för många repetitioner (säkert femton). 


I dag har vi kört ett sökpass. Hjälp, vad min stackars lilla hund fick jobba! Tanken var att träna söklydnad. Började redan på väg till stigen, så fort hon ville ligga på och inte gå "här" så vände jag och gick åt andra hållet. Rätt snart gick hon riktigt fint vid sidan! Första skicket (vänster sida) var en dubbelfigge, en figge på halva djupet och en på fullt djup. Syfte - att visa henne att det lönar sig att gå ut på djupet om matte skickar en dit. Första skicket tog hon halvvägsfiggen, jättefint. Skick två gick hon ut supersnyggt och gjorde ett klockrent - tomslag! Med exemplariskt framslag och allt... Dock missade hon figgen, trots att hon måste ha varit jättenära. Hjälp  vad göra? Skicka om eller köpa tomslaget? Jag valde att berömma henne jättemycket och sedan skicka om. Tyvärr fick hon inte figgen nu heller, utan först på tredje eller fjärde omskicket. Märkligt. Hon gick ut bra, men fick inte vittring. 

Skick två i andra hörnet (omlottvallat) utan större konstigheter. Skick tre (vänster) var ett tomskick, men det fanns en figge utplacerad i bortre vänstra hörnet. Tanken var att om hon drog på hörnfiggen, så skulle en figge smyga ut på djupet vid skick tre och så skulle vi göra om det skicket. Detta för att träna på att täcka av hela området om man drar på en figge längre fram i rutan. Men nu gjorde hon i stället ett fint tomslag, lite tack vare att matte hade favoritpipdjuret med ut som hon förstärkte inkallningen med! Skick fyra, tomskick höger sida (motvind) fick ett litet stopp men sedan gick hon ut jättefint. Skick fem, vänster sida - hörnfiggen. Nu var det en totalt supertrött och slutkörd hund som faktiskt gjorde stopp på vägen ut. Fick skicka om henne ett par gånger men sedan fick hon bingo! Slut där!


Bra: Vi tränade all söklydnad. Till stigen, in från påvisen (om hon drog iväg så vände jag om och bytte jag håll, även vid intransporten av figgen), inkallningar, raka skick (genom figg-placering). Och det gick riktigt, riktigt bra!

Dessutom flera fina tomslag. Tränade också på att inte alla figgar belönade i skogen. En figge belönade på stigen, en belönade inte alls, två belönade som vanligt.


Mindre bra: att hon missade fig flera gånger. Att hon blev så otroligt trött. 

Förklaring på det tror jag var några olika saker. Det var varmt, och Vilda var klart påverkad av det redan från början. Det var sjukt mycket pollen och högt blåbärsris. Vilda fick dels plöja riset, dels hamnar hennes nos mitt i pollenhöjd. Våra byxor och kängor var alldeles gula efteråt! De andra hundarna hade sina nosar några decimeter högre upp... :)   På slutet så tror jag dessutom att lydnaden hade satt sina spår...


Nästa sök blir kort, lättsprunget och motivationshöjande! Men med bibehållen lydnad och kluriga figgar! :) 

Av Anna Svensson - 30 maj 2013 00:08

Har trasig dator o det tar tid att knappa på en mobil... I korta drag:
Har bestämt mig för att starta högre sök i Järvsö 7/7, så nu är det hårdsatsning på högrelydnaden och skogslydnaden! Kör framåtsändande med två targets, där man galopperar till den första o travar till den andra. Känns framkomligt. Tungen har jag ju kört en del skogsapportering med ettkilostungen, nu kör jag även slätapporteringar med tvåkilos. Kampar upp o laddar henne rejält!! Mycket plock blir det, men bättre o bättre. Skallet är i glesaste laget och stilla sitter hon inte, men borde kunna bli 6 el 7.
Viktigast av allt: målsättningen med tävlingen är att bli godkänd!! Uppflytt är inte realistiskt i dagsläget, fattas för mycket i såväl sök som lydnad. Men godkänd i högre sök är en fin merit för en liten mellanpudeltös tycker jag, så vi börjar med det målet! Gäller bara att komma ihåg det när det är dags för tävlingen också... :0)

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se