Senaste inläggen

Av Anna Svensson - 4 maj 2013 23:49

I dag blev det inte mcyket tränat. Körde lite vittring inne, bara för att få mängdträning. Kryp - som ju ser rätt hyfsat ut just nu. I dag, i alla fall! Sedan läste jag något utdrag från en domarkonferens om att apporteringsmomentet ska anses börja när hunden intar utgångsställning. Därmed räknas det som dk om man säger stanna kvar innan man kastar apporten, och kan kosta 2 poängs avdrag. Blev lite förvånad, eftersom jag slentrianmässigt sagt det i alla år och inte fått det påpekat någon gång. Å andra sidan vill jag inte tappa poäng på en sådan onödig grej, så jag gick ut och testade vanliga apporteringar utan "stanna kvar"-kommando. Funkade fint hemma på gården i alla fall. Vet inte om jag vågar prova i skarpt läge nu när Vilda är så van vid det. Får testa fler gånger och se.


Nu är det stressigt innan tävlingarna! Treandebut på torsdag och lägresök på lördag. Inget känns helt klart. Jag läser "med sikte sjuan" som cirkulerar på FB nu och tröstar mig!


Saker jag vill hinna med före tävlingarna:


- Tävlingsmässigt sök (i morgon!).

- Rutan med sågspån som markering (Vilda älskar att snosa i spån, har glömt att träna. Fy på sig!)

- Rutan över huvud taget, var länge sedan sist. Och då tjuvade hon på inkallningen...

- Långa fot-program.

- Inkallning med ställande.

- Fjärr och vittring med störningar, "tävlingsledare".

- Budföring och platsliggning med skott (måste göra - hinner jag inget annat ska jag åtminstone göra det!)

- Sittande i grupp (inte tränat på evigheter - stor risk att hon lägger sig).


Säkert mer också, men det där är det viktigaste. Pjuh!

ANNONS
Av Anna Svensson - 4 maj 2013 11:17

I går blev det två pass.

Nummer ett på klubben, jag var tvungen att testa min nya teori angående fotgåendet. Gick in och riggade en riktigt spännande lydnadsplan med ruta, hopphinder och några koner som "stod och drällde" lite slumpmässigt. Hämtade sedan Vilda - och jisses, det var precis samma effekt som på tävlingen! Hon var påtagligt störd av prylarna och hade väldigt hög förväntan på att få göra någonting annat än gå fot. Ni som kör agility - tänk att gå in på agilitybanan och bara köra fotgående...  Jag körde två långa pass linförighet och sedan ett långt pass fritt följ. Belönade med godis efter avslutat program. Blev glatt överraskad över hur väl hon tålde att gå läääänge och bara blev bättre och bättre. Jag har nog varit alldeles för feg där. Nu gäller det att hinna med fler sådana här pass innan tävling.

Ville inte ge henne några övningar med "störningarna" (dvs ingen ruta, inget hopp över hinder) utan hålla henne lite lugn och sansad när jag nu fått henne dit. Så vi följde upp med fjärrdirigering och kryp. Fjärren var bra förutom att hon fick ett framåtflytt på totalt ca en dm - hur mycket avdrag kan det tänkas ge? Krypet var blandade bananer. Nu var vi tillbaka på varianten "bra teknik men alldeles för långt fram" - dvs det jag tog tag i för ca ett år sedan och fick "bra position men dålig teknik" som resultat. Suuuuck!!! Efter lite pill så började hon söka sig uppåt mot mig, då blev jag lite sur och talade om för henne att det får man inte. Därefter såg krypet faktiskt riktigt bra ut ur alla aspekter. Men jag är inte glac över att jag lade in missnöje i träningen. Dåligt. Sättande under gång gick förvånansvärt bra. Metallapporteringen också - galopp halva sträckan in.


På kvällen skulle jag egentligen gå hundpromenad med barnvagn. Men lilla sessan somnade i bilen, så jag åkte ut i skogen, parkerade där jag kunde se bilen, stoppade in barnvakten och knallade runt i terrängen en halvtimme. Sedan körde jag uppletande med båda hundarna alldeles bredvid bilen. Nu skötte jag mig! Hundaran fick vara med och valla rutan. Sedan, när den var välvallad, fick de synretning på att jag kastade ut prylar. Därefter tog vi ytterligare en promenad för att göra minnesbildsövning av den, och därefter var det dags! Jättefint uppletande av Vilda, som fick ta de två första grejerna. Sedan fick Daisy hämta en, och Vilda två till. Allt med bra tempo och snabba hittanden. Sista grejen letade vi tillsammans, ville inte riskera att någon av dem skulle få harva runt utan att hitta. Gladast blev jag över en hockeypuck som Vilda plockade utan problem.

Rundade med en metallpoortering i terräng (då är det fullt ös både in och ut, undrar varför hon har lägre tempo på lydnadsplanen??) och två tungapporteringar. Den första var lite plockig, den andra jättefin. Sedan vittringsprov och ajaj, det gick sådär! Plockade fel pinne första gången (bara ut och snodde en), men sedan kollad ehon av dem jättefint. Tuggade lite för mycket, så vi specialtränade det och det blev riktigt bra till slut.

Kände mig nöjd med dagen, hade hunnit med riktigt bra lydnadsträning och en skön prommis i terräng så vovvarna fick springa av sig. Få se vad dagen i dag har att erbjuda! :)

ANNONS
Av Anna Svensson - 1 maj 2013 23:30

Jisses, vilken dag!


I dag tävlade vi i Hälsingeklövern, en inofficiell lagtävling mellan brukshundklubbarna i Hälsingland. Tanken från min sida var att miljöträna lite, men framför allt få en träning under tävlingslika förhållanden. Ska ju tävla sök om tio dagar, och det är så trist att spricka på lydnaden om söket går bra. Fröken VildaHilda lade ju sig till med ovanan att flippa på apporteringen i fjol...


Men dagens lydnad visade helt andra problem!

Vi fick betygen

Linförighet 7 + 7,5  (något hoppig, pos, dk)

Framförgående 7 + 6,5  (ryck ut, drag i kopplet)

Platsläggande 8 + 9 (sent ner med fronten)

Inkallande 10 + 10

Krypande 8 + 8,5 (lite långsam början, dk vid uppsättande)

Apportering  9 + 8,5 (lite lek vid gripande)

Hopp 10 + 10


Totalt 211 poäng. Vi avstod platsliggningen (riskerar inte påflugen hund och/eller strul med skotten för en inofficiell tävling). Om jag lagt henne och hon fått en tia (som hon brukar) hade vi haft 261 poäng och kommit tvåa av 17 hundar! Men nu gjorde jag inte det...


Hennes lydnad, då? Ja, inledningen kändes katastrofal. Jag hade ingen hund med mig vid linförigheten! Hon var taggad men ofokuserad. Känner igen det från de senaste tävlingarna och har grubblat massor på vad det beror på, utan att hitta en rimlig förklaring. Motiverad är hon så det räcker! Fot kan hon! Men i dag tror jag att jag knäckte nöten, för beteendet blev så tydligt. Jag tror att jag tränat för lite hela program med fritt följ, så det har förvandlats till ett transportmoment för henne. Hon går hela tiden och försöker lista ut vilket moment vi är på väg till! T ex  - är vi på väg till hindret? Nehej. Ska vi göra ett framförgående? (Det testade hon faktiskt idag, började dra iväg och jag fick väsa i ett rejält dk för att få in henne i position!). Hela tiden med grym förväntan! Om min teori är rätt så borde det funka att köra rejält med lite längre ff-program det första vi gör när vi kommer till klubben. Jag kör hårt med det fram till tävlingen, så får vi se!

Framförgåendet inte mycket att säga om, jag kör med samma kommando som på framåtsändande och då ska man ju gasa järnet ut, inte konstigt att hon gör det nu också. Det poängavdraget tar jag så gärna. Att läggandet var segt visste jag faktiskt inte, tror att hon reagerar snabbt men är lite trög på slutet? Onödigt! Krypet var tydligen tekniskt jättefint i dag. Domarna tyckte att jag gick lite för sakta inledningsvis, sedan fick jag ta till ett dk för att sätta upp henne. Men jag var verkligen nöjd med hennes kryp i dag. Det finns hopp! :)

Apporteringen var bra, helt utan tendens att dra med apporten. Lite klappade hon till den i samband med gripandet, men det såg mest ut som att det råkade bli i samband med inbromsningen. Nöjd!! Hoppet var helt enkelt toppen!


Lägger in en film, tyvärr bara filmad med mobil men ändå något. AVstår från att visa er fotgåendet!   Efter tävlingen hända två saker. Bakgrund till den första: när vi kom till tävlingsplatsen var Vilda halvfjantig. Hon tyckte det var jobbigt med de andra hundarna, gruffade lite men var rätt okej. Jag hade henne ute så mycket som möjligt (trots bebis) i den ständiga kampen att få henne att lita på mig (nejdå Vilda, ingen hund kommer att bita dig). Eftersom jag misslyckats med det vid två tillfällen så kan jag förstå Vildas bristande förtroende för mig där.
Det kändes jättebra och innan dagen var slut hade jag en kolugn hund. Vad händer då? En hund(höll på att skriva en svordom här, men det är ju osnyggt) kastar sig mot Vilda och försöker nypa henne. Han/hon kommer så nära att hon nuddar Vilda, som kastar sig åt sidan samtidigt som jag rycker undan henne. Och nej, Vilda utmanade inte, hon tittade inte ens på hunden. Och nej, vi gick inte jättenära, hunden kastade sig ut i full koppellängd. Blev så arg och ledsen, uppgiven, sur - allt på en gång. HUR ska jag någonsin kunna få Vilda cool med andra hundar när det hela tiden händer nya incidenter?  Tycker så grymt synd om henne. 

Nå, i detta sura-ledsna tillstånd kommer jag till bilen, packar in hunden, hämtar barnvagnen - och inser att jag inte bara låst in hunden, utan även bilnyckeln i bilen. Bingo, typ... Tror inget jag sade de närmsta fem minutrarna passar att skriva i en blogg. Övervägde starkt att krossa en ruta. Men med osannolik tur och rätt människor runt omkring så lyckades vi efter en halvtimme (som kändes evighetslång, särskilt med tanke på att solen gassade på bilen och Vilda satt därinne, utan minsta fönsterglipa som kunde släppa in luft) få upp framdörren på bästa biltjuvs-manér! Sedan var det bara att gasa hemåt, snabbstäda och svida om till ettårskalas för min goa, fina dotter!    

Av Anna Svensson - 30 april 2013 23:07

Inte mycket har hänt på träningsfronten. Igår körde jag fortsättningskurs hela kvällen. Det är verkligen ett härligt gäng, så positiva och duktiga. Dessutom var spår temat för kvällen. Jag gillar skogsjobbet, så det var hög trivselfaktor. När kursen var slut så fick Vilda komma ut och visa ett sökskick. Väldigt okomplicerat, ett skick, välvallad ruta. Det positiva i det träningsmässigt var att se vad lätt hon fokuserade på uppgiften. Ganska stor publik, ut ur bilen och snabbkissa, sedan fullt fokus ut i skogen och hitta figgen! Det var Vildas tredje sväng i skogen sedan snön försvann och alla tre har varit jättepositiva för henne. Känns bra. Min planering framåt är att bara köra rutor där jag inte vet var figgarna ligger! Varför då? Jo, för att jag är rätt säker på att jag beter mig olika om jag vet att det är ett tomslag på g eller inte... :0)


I dag blev det bara prommis, men jag plockade med metallapporten och tungen och körde lite terräng. Metallen var jag jättenöjd med, hon gjorde flera klockrena med fin galopp in. En gång tappade hon den, och när jag tog fram telefonen blev hon lite konfunderad. Men ändå - vilket ös! Tungen är ju inte riktigt samma tempo... *suck* Och hon illustrerar tydligt sitt problem med att plocka med den, trots att det bara är ettkilos. Tycker ändå hon sköter sig riktigt okej!


Bjussar på några filmsnuttar! 

 

 

 


Av Anna Svensson - 28 april 2013 23:30

I dag var vi duktiga i söket igen! Tänkte till och undvek att göra det för svårt/tungt.

Området var nog mitt emellan en appell och en lägre-bana i storlek. Började med figge i varje hörn, sedan ett tomslag som inte fick något vidare framslag men f ö var okej. Sedan en figge som låg på djupet bakom en rejäl sankmark. Här ville jag förebygga problem. Vilda fick en rejäl syn-pop innan jag skickade henne, och bra var npg det. Det var en dyngsur pudelfröken som kom tillbaka med rullen! Men kämpade och hittade gjorde hon!

Nästa skick gick hon ut lite grunt, ca 30 meter. Omskick och nu var hon jättebeslutsam och plockade figgen fint. Trots att hon måste förbi en stenmur. Härligt!

Körde bara kopplade påvis, nu gäller det att få in lite tävlingsrutiner... :)


Avrundade med en sväng lydnad. Vittringsprov - där hon faktiskt plockade fel pinne en gång av fyra. De övriga gångerna kom hon in snyggt med pinnen en gång, halvdant en gång och tuggade så illa att pinnen gick sönder(!) en gång. Fjärren satt som smäck idag. Framförgåendet ok. Fot ok. Metallen - första gången tassade hon till den, och tappade den halvvägs in. SKicklig som jag är lyckades jag klicka henne precis när hon tappade apporten! Imponerande timing!    Trots det gjorde hon en superfin metallapportering direkt efteråt, fin galopp hela vägen in. Kände mig ruskigt nöjd med dagens båda pass!

Av Anna Svensson - 27 april 2013 18:17

I dag fick vi till ett lite mer rejält träningpass. Annars har det mest blivit promenader på sistone. Det enda jag varot duktig med är att ta med tungen (bara ettkilos) och metallen, och gjort uppletande med dem. Tror faktiskt att Vildas grepp börjar bli lite stadigare efter allt bärande i terräng. Men blir så besviken på mig själv - jag märker vad min irritation över tungen påverkat Vilda, trots att jag försökt att inte visa den! Hon behöver bekräftelse x flera när hon kommer med tungapporten, annars blir hon osäker och stannar. Snacka om onödigt problem!!


Nå, idag körde jag lydnad på klubben. Det var rätt avslappnat och skönt, trots att Alice var med och sprang runt på planen. Surrade med lite folk som var uppe och tränade, vilket gjorde att det blev paus mellan momenten på ett bra sätt. Tränade både lägre-moment (ska tävla inoff lägre på första maj, och lägresök den 11:e) och lydnadstrean (debut 9:e maj).


Fot: Lite långt fram men fina svängar, fina stegförflyttningar, grymt alert. Skulle inte ge toppbetyg med den positionen, ändå var jag väldigt nöjd.


Kryp: Blandat, blandat... Helt ok. Men inte bra...


Inkallning med ställande: Tjoho, riktigt nöjd där! Blandade släta, med ställande och med "varsågod".


Hopp-apport: klockrent! Hon är så grymt snabb! Kan tappa en halv poäng på snett sättande om hon har för bråttom, annars är den klockren. Behövs bara att hon gör lika på tävling också... ;)


Vittringsprov: körde två, fint näsarbete och rätt pinne på båda. Jätteslarvig apportering på första, tuggfri och fin på andra. "En sexa och en nia".


Träapport, slät: Grymt tempo, snett sitt, betyg 9,5... :)


Metallen: Inte lika grymt tempo... Men gripandet var ok. 7,5-8?


Rutan: körde med mycket störning och oj, vad svårt det blev. Träna mer på konstiga placeringar och störande omgivning. Att Vilda inte ens hittar rutan är verkligen ovanligt! Dessutom tjuvade hon på inkallningen OCH kom in på fel sida... *suck* Hade inte tänkt nolla rutan på tävling. Tvär-nolla.


Budföring, 100 meter: Klockren. 10.


Hopp-sitt-hopp: Jodå, 9-10 där också. Bara hon inte blir för gasad på tävling och glömmer att hon måste lyssna.


Fjärren: Näe, hon hade ingen bra dag där. Behöver mängdtränas, tror jag.


Ställande, sättande och läggand eglömde jag helt bort att träna...


Avslutar med några bilder på sonen. Vi har plockat fram ett koncept för junior-agility på vår BK, där vi kommer att köra enkla banor, inga kontaktfältshinder och låga hinderhöjder för alla hundar. Dessutom lite specialregler kring tillåtet med godis etc. Tanken är att barn ska kunna göra något med "familjehunden" och ha roligt tillsammans. Simon tänker testa med Daisy, så vi var upp och provkörde häromdagen.


Störtkul, tyckte Simon, och kommenterade efteråt: "Mamma, nu förstår jag varför du tycker att det är så roligt att träna med hundarna!".


Varsågoda, Simon 6 år och Daisy 12 år in action!


         
Av Anna Svensson - 21 april 2013 16:40

Äntligen tittar det fram några bara plättar i skogen!

Vi körde sökpremiär i dag och för säkerhets skull hade jag med mig Gunilla på axeln. Hon lät jättebestämd och påminde mig om att inte göra för svåra övningar efter vintervilan. Så det blev sex skick med tydlig synretning (förutom på ett par motvindsskick, där hon tydligt visade att hon hade figge i näsan). Däremot så körde vi resten rätt tävlingslikt - markering, kopplade påvis, intransport av figurant. Kändes alldeles lagom. Svårt att misslyckas med, men en bra påminnelse om vad sök är.


Vid fikapausen fick Vilda sig en dust med tungapporten (ettkilos, men ändå). Katti värmde upp henne lite med den. Sedan testade jag en ny grej - klättring över stock med ettkilos! Faktiskt en rätt bra övning, då Vilda fick lägga en hel del fokus på klättringen och inte bara kunde fundera på grejen i munnen.


Sedan gjorde jag, min vana trogen, ett illa planerat uppletande... Fattar inte när jag ska lära mig. Fyra plastprylar, fullstor ruta. Vallade inte gick bara runt i bakkant och kastade in grejerna. Vilda tittade på. Böev ju helt fel, hon sprang ju direkt till fel ände av rutan när jag skickade henne, eftersom det var där jag nyss kom ut! Sedan var spåret hyperintressant. Suck. Nåja, hon plockade in två av fyra saker, sedan hjälptes vi åt med de andra två. Blit lätt irriterad på att jag fortsätter slarva med uppletandet.


Efter en härlig långpromenad gjorde vi ett stopp på skjutbanan på hemvägen. Platsliggning med tre skott, inget problem.

F ö är hon i höglöp, och mest fokuserad på kärlek just nu...

Av Anna Svensson - 20 april 2013 19:32

Vi fortsätter ligga lågt under löpet, men körde i alla fall igenom lite treanlydnad i dag. Glädjande ruta (gick in helt rätt x2), lågt tempo men ok på metallen och vittringen, småslarvigt fot, ok kryp. Enda haveriet var fjärren, där hon var ett frågetecken! Gjorde en snabbrepetition, och sedan gick det bra. Uppenbart så sitter inte kunskapen särskilt djupt där.

Hade hoppats på lite sök i morgon men det är fortfarande för mycket snö i skogarna. :(


Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se