Alla inlägg den 6 juli 2011

Av Anna Svensson - 6 juli 2011 17:55

 Bilden är "fejk", dvs inte från i dag utan från en av våra första sökträningar! Hur i hela friden lyckades jag förresten kombinera ihop den där outfiten..?


I dag blev det “bara” sök. Orsak: Vi har kört hårt i fem dagar, flera av dem med både sök, uppletande och lydnad. Dessutom var det stekande hett och sol i dag. Under de förutsättningarna så räcker det väldigt bra med “bara” sök!


Vilda fick fyra skick:

Ett och två var likadana som tidigare, hon fick gå med ut och plantera figgarna. Valde att lägga dem på olika sida vägen. Vilda var fokuserad, sprang rakt och med högt tempo och intensitet. Däremot var hon lite tveksam i markeringen. Tog och släppte rullen, tvekade innan hon gick in. Men sammantaget två fina skick. Tredje skicket blev lite tokigt. Hon fick en popup. Såg väldigt fokuserad ut innan, men när hon väl kom ut så såg hon ut att väja lite, tyckte kanske att det varit ett “spöke” som studsat runt i skogen,… Men det fina i kråksången var att hon jobbade ut och löste situationen, hittade och markerade figgen. Skick fyra var en “vanlig” planterad figge, norsk variant (utgång bakom legan). Nu tappade Vilda rullen på vägen in, och kom in utan den. Antagligen för att jag ropade på henne väldigt intensivt i syfte att få till ett framslag. Hon brukar annars stanna och plocka upp rullen igen om hon tappar. Nu “tjatade” jag nog in henne medan hon höll på att leta. Vid påviset plockade hon upp rullen igen och hade med den ut till figgen!


Sammanfattning, plus: stort figurantintresse, raka, fina skick, bra påvis, högt tempo, bra fokus. Minus: Lite osäkrare i markeringarna, lite “slapp i munnen” med rullen.


Åtgärd: Komma ihåg att be figgarna hålla i rullen, så hon får kampa loss den. Även träna “markeringsövningar”, sök i riktigt lätt terräng där jag verkligen ser vad som händer. Fortsatt apporteringsträning.


Har fått ett bra träningsförslag av Kim, hur jag ska jobba vidare.


Måste ännu en gång strö rosor över sökgruppen, som bestått av Martti med Kim (SBCH), Kim med Styx (flera sökcert, kvalad till Norska Mästerskapen i sök i augusti), Gunilla med Gorm (certpoäng elitsök, dessutom är ju Gunilla ägare till Puh och Binks!), Maria med Fang (elitspår, vet faktiskt inte vad han tävlar i söket?) och, till och från, även Cefeus-Pia själv med söknybörjaren PimPim.

Varför var sökgruppen så bra?

1. Hög kompetens med kloka analyser och bra upplägg.

2. Otroligt generös attityd till mig som nybörjare i söket. Vi fick gott om söktid, nybörjarhunden var inget man “klarade av med lillfingret” utan hon fick verkligen jobba på utifrån sin kapacitet. Alla var med och engagerade sig, hjälpte mig att planera bra övningar, utvärderade, stöttade med problemlösning. Jag fick också hjälp att lägga upp en träningsplan för hennes fortsatta utveckling. Särskilt tack där till Kim och Martti, som varit med från första till sista skicket, hela tiden med samma engagemang. Det är inte varje dag en liten pudelnybörjare får sådana erfarna mentorer!

3. Positivt och bra figurantarbete.

4. Inte ett enda ont ord om Vilda - bara uppmuntran och en skönt positiv attityd. Inget man som pudelägare tar för givet bland framgångsrikt brukshundsfolk!

5. Allmänt hundvänlig attityd, positiva träningsmetoder. Om en övning går mindre bra så skyndar man sig inte att skylla på en “dålig hund“, utan då ifrågasätter man om man verkligen valt rätt övning.


Martti och Kim på påviset. 

Av Anna Svensson - 6 juli 2011 08:18

Fortsatt Cefeusläger. Sitter nu, onsdag morgon, och ska sammanfatta gårdagen. Det får gå fort, för snart ska jag vara i skogen på ett nytt sökpass! 


Sök: Vilda fick fem skick. De tre första i lätt terräng, samma upplägg som igår (fick följa med ut och plantera figgen, gå ut och in i båge, sedan skicka ett rakt skick där det inte fanns någon vittringsstig). Sprang säkert, högt tempo, fin markering med lösrulle. Har även smugit in framslag. 

De sista två skicken fick hon när de andra hundarna hade kört. Nu lite tuffare terräng (andra sidan mittstigen). Det var tydligt  att hon fortsatte ha drag till den sida av stigen som vi tränat på tidigare! Följde med och planterade figge, ändå lite osäker ut men löste det. Sedan fick figge flytta fram i rutan medan vi gick tillbaka till stigen. Hon fixade det också, men sprang hela skicket lite snett bakåt så till slut kom hon på figgens spår och kunde följa det sista biten... Nåja, i stort ändå lyckat. 


Uppletande: Äng, kraftig vind, fyra föremål på linje i rutans ena ytterlinje. En synretning på ett föremål, sedan tog jag undan henne. Jisses, vad hon sprang! Fullt ös på alla föremålen. Stannade och bytte en gång - trots att jag tjöt som en stucken gris och sprang ifrån henne... Nå, det var ju ändå bara en gång! De andra apporterade hon in så fint. Var imponerad av hennes motor. Efter en hel dag i skogen med sök, sedan ett rejält lydnadspass, så var det ändå full fart och gott fokus på uppletet. Härligt!


Lydnad: 

Budföring - fick tips att de mottagaren ta hunden fot när man kommer fram och hälsar. Testar det nu. Lyxigt att kunna träna budföring med ny mottagare varje dag! 

Framförgående - körde genom en minigrupp på två personer, funkade fint (trots att  det var två favoriter i gruppen, Elin o Gunilla!).

Rutan - körde med target. Lustigt nog placerar hon sig då nästan perfekt i rutan, trots att hon skippar att stämpla targeten! Hmmm. Är det mig hon går på? Vittring/synretning? Ska testa... Gjorde i alla fall tre-fyra toppenfina skick. 

Läggande/ställande u gång - ibland toppen ibland frågetecken... Dåligt genomtränat. 

Fot - jodå. 

Platsliggning - känns stabilt. 


Nä, nu väntar skogen!

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards