Alla inlägg den 2 juni 2013

Av Anna Svensson - 2 juni 2013 22:24

Skulle ha tävlat agility i dag men med senaste veckornas sjukdom i kombination med överfylld kalender så bestämde jag mig till slut för att lämna återbud. Vi har helt enkelt inte hunnit träna. Får bli någon annan gång...


Har alltså haft väldigt lite hundtid sedan vi kom hem från lägret. För att vara schysst mot Vilda har jag kört cykling på kvällarna när barnen somnat - ska man vara sökhund måste man ju få konditionsträna. Dessutom har vi kört lydnad på gården. Framåtsändande, tungapportering, lite kryp och fjärrdirigering. I går flyttade jag framåtsändandeträningen till klubben, lägger in två filmsnuttar:


 


Hur vi tränar syns nog. Två belöningspunkter, den första target med godis på, den andra leksak. Jag är jättenöjd med passet, det enda jag tycker blev fel var att jag körde för många repetitioner (säkert femton). 


I dag har vi kört ett sökpass. Hjälp, vad min stackars lilla hund fick jobba! Tanken var att träna söklydnad. Började redan på väg till stigen, så fort hon ville ligga på och inte gå "här" så vände jag och gick åt andra hållet. Rätt snart gick hon riktigt fint vid sidan! Första skicket (vänster sida) var en dubbelfigge, en figge på halva djupet och en på fullt djup. Syfte - att visa henne att det lönar sig att gå ut på djupet om matte skickar en dit. Första skicket tog hon halvvägsfiggen, jättefint. Skick två gick hon ut supersnyggt och gjorde ett klockrent - tomslag! Med exemplariskt framslag och allt... Dock missade hon figgen, trots att hon måste ha varit jättenära. Hjälp  vad göra? Skicka om eller köpa tomslaget? Jag valde att berömma henne jättemycket och sedan skicka om. Tyvärr fick hon inte figgen nu heller, utan först på tredje eller fjärde omskicket. Märkligt. Hon gick ut bra, men fick inte vittring. 

Skick två i andra hörnet (omlottvallat) utan större konstigheter. Skick tre (vänster) var ett tomskick, men det fanns en figge utplacerad i bortre vänstra hörnet. Tanken var att om hon drog på hörnfiggen, så skulle en figge smyga ut på djupet vid skick tre och så skulle vi göra om det skicket. Detta för att träna på att täcka av hela området om man drar på en figge längre fram i rutan. Men nu gjorde hon i stället ett fint tomslag, lite tack vare att matte hade favoritpipdjuret med ut som hon förstärkte inkallningen med! Skick fyra, tomskick höger sida (motvind) fick ett litet stopp men sedan gick hon ut jättefint. Skick fem, vänster sida - hörnfiggen. Nu var det en totalt supertrött och slutkörd hund som faktiskt gjorde stopp på vägen ut. Fick skicka om henne ett par gånger men sedan fick hon bingo! Slut där!


Bra: Vi tränade all söklydnad. Till stigen, in från påvisen (om hon drog iväg så vände jag om och bytte jag håll, även vid intransporten av figgen), inkallningar, raka skick (genom figg-placering). Och det gick riktigt, riktigt bra!

Dessutom flera fina tomslag. Tränade också på att inte alla figgar belönade i skogen. En figge belönade på stigen, en belönade inte alls, två belönade som vanligt.


Mindre bra: att hon missade fig flera gånger. Att hon blev så otroligt trött. 

Förklaring på det tror jag var några olika saker. Det var varmt, och Vilda var klart påverkad av det redan från början. Det var sjukt mycket pollen och högt blåbärsris. Vilda fick dels plöja riset, dels hamnar hennes nos mitt i pollenhöjd. Våra byxor och kängor var alldeles gula efteråt! De andra hundarna hade sina nosar några decimeter högre upp... :)   På slutet så tror jag dessutom att lydnaden hade satt sina spår...


Nästa sök blir kort, lättsprunget och motivationshöjande! Men med bibehållen lydnad och kluriga figgar! :)



 

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards