Direktlänk till inlägg 5 juni 2011

Tävlingsdebut på riktigt!

Av Anna Svensson - 5 juni 2011 17:54

Då var det dags, jag och Vilda hade officiell tävlingsdebut! Det skedde på en appellspårtävling i Njurunda. Dräglig starttid (8.30, skönt särskilt när mna ska ha med sig en fyraåring!), jättefina spårmarker och bra väder. Simon drog lott åt mig och vi fick spår fyra. Vi hamnade lite vid sidan av tillsammans med en jättetrevlig tjej från Timrå BK. Det visade sig att hon kört en massa sök, både räddning och tävlat fram en BCH, så det blev mycket sökprat! Dessutom så hade jag ju sonen att pyssla med, så tiden i skogen gick fort. Vilda var jätteladdad, och jag önskade verkligen att jag hade haft någonstans att bränna ur henne med ett litet upplet eller något annat!

Spåret gick fint. Hon låg på som 17, men var lättläst, tog vinklarna kanon och apporterade in apporterna - men bara två av tre... Den mittersta missade hon, jag hade lagt den lite för nära ett träd och hon gick på fel sida trädet. Tror aldrig hon fick den i näsan. Eller så valde hon bort, vem vet. Fick i alla fall full pott på själva spårarbetet, betyg 8, vilket är max man kan få med en apport borta. 

Nästa moment: budföring. Gick klockrent - andra gången... Första gången blev hon nyfiken på domarna, ett tomt domarbord och, tja,lite allt möjligt, innan hon i full fart drog till mottagaren. Jag beslutade mig snabbt för att göra om momentet ("glömde" fråga om jag fick), och se, nu när nyfikenheten var stillad så sprang hon fullt ös raka vägen...

Bara en av de startande hundarna sprang budföringen. 


Lydnaden var ömsom vin, ömsom vatten. Det positiva var bra tempo, hög motivation, inga tecken på att tappa efterhand. Linförigheten var stora delar jättefin, men några halter var jättesneda och språngmarschen blev rena hopp- och studsleken! Tror vi fick sjuor. Framförgåendet - spikrakt, hög intensitet, lite för mycket drag kanske, stannade fint på första halten (men vände sig mot mig), satte sig på andra halten... Betyget blev förstås inte så högt. Direkt efter detta var det läggande under gång. Det tyckte inte Vilda, hon ville fortsätta med det roliga framfrögåendet och gick väl en meter framför mig på transportsträckan... Jag köpte inte det utan gjorde omstart, sedan strulade hon ändå på läggandet. Nolla. 

Inkallningen - lade sig ner när jag lämnade henne *suck* men superfint för övrigt och åtta i betyg. Apporteringen passade den lilla rackaren på att göra en bussväng bakom min rygg! Det blev jag faktiskt förvånad över! F ö bra tempo, hyggligt gripande, inget tugg. Minns inte betyget. Avslutningsvis hoppet - så grymt snyggt! Dubbeltia, och den håller jag verkligen med om! 


Summa summarum: vi fick 179 poäng. Hade vi lagt (och klarat!) platsliggningen så hade vi varit uppflyttade på 229 poäng. Men efter den missade spårpinnen och nollade budföringen så trodde jag att det var kört. Jag förstod ju att lydnaden skulle ha lite brister här och där    och efter allt Vilda varit med om på sistone så känner hon sig lätt otrygg med stora hundar som hon inte känner. Därför avstod jag från att lägga henne. Varför riskera att få henne påflugen om det ändå inte finns en chans att bli uppflyttad? Men platsliggningen blev lugn, och poängen skulle ha räckt... 


Vad jag är nöjd med efter dagen: 

- Att Vilda var precis lika pigg och samarbetsvillig vid dagens sista moment som vid dagens första. Fick flera spontana positiva kommentarer om henne efteråt, det värmde matte-hjärtat!

- Att jag faktiskt klarade av att följa min plan - inte utsätta henne för en platsliggning i onödan. 

- Att vi hade en superrolig dag, Vilda fick precis den positiva tävlingspremiär som jag ville ge henne. Jag var glad och genuint nöjd med henne, hon uppskattade belöningen hon fick när hon gick av lydnadsplanen jättemycket, ja, det kändes som att det blev en tävling hon växte av. 


Vad jag är mindre nöjd med: 

- Att jag sumpade vår chans till uppflyttning... 

- Att Vilda faktiskt fortfarande tycker att det är lite jobbigt med nya, stora hundar. Jag tycker dock att det går bättre och bättre. 

 
 
Ingen bild

Maud

5 juni 2011 22:27

Bra jobbat Anna! Vad skönt när man kan fullfölja sin plan och känna sig nöjd med det efteråt!
Lycka till nästa gång// Maud

Anna Svensson

6 juni 2011 09:26

Ja, jag känner mig faktiskt stolt! Samtidigt som tävlingsmänniskan i mig ligger där och stör med ett litet gnagande - jag känner mig ju tämligen övertygad om att hon skulle ha legat, eftersom det blev en lugn platsliggning. Men för mig så var det en stor seger att låta den långsiktiga planeringen vara nummer ett. Det hjälpte definitivt också att vi pratat om det innan. Jag hörde din röst många gånger när jag satt och försökte bestämma mig för hur jag skulle göra! Kan också konstatera att jag hade stor nytta av all spårhjälp på lägret. Spåret var 45 min i fin skog och förstås förarspår - du kan ju tänka dig intensitet/tempo! Men nu kände jag mig lugn och trygg i det ändå, kunde läsa Vilda bra och hade taktiken klar om det skulle bli problem!

 
Lina, Spookie & Sam

Lina, Spookie & Sam

6 juni 2011 00:45

Bra start! Nästa gång ror ni hem uppflytten! :) Filma gärna nästa tävling ;)

http://www.kennelengine.se

Anna Svensson

6 juni 2011 09:42

Ja, Vilda var verkligen jätteduktig, för mig blev tävlingen ett litet kvitto på att hon fungerar lika fint under tävlingsformer som på träning. Nästa tävling blir nog sök - då är vi båda noviser så det kan gå hur som helst! Filma den här gången hade blivit svårt - den presumtive kameramannen var fyra år! :0)

 
Lina, Spookie & Sam

Lina, Spookie & Sam

6 juni 2011 17:37

Haha ja du for lägga lite träning på sonen med kameran också hihi

http://www.kennelengine.se

 
Ingen bild

Anneli Jonsson

6 juni 2011 20:56

Men vad synd att jag inte visste att ni var i Njurunda, då hade vi ju kunnat komma och heja på!
Jag har som mål att tävla till hösten, håller på att finslipa för fullt!
Ha det gott och hör gärna av dig när ni far uppöver =)
Kram Anneli

Anna Svensson

7 juni 2011 14:25

Men jag har så dåliga tävlingsnerver så jag brukar mest smyga runt i buskarma incognito! Kul att ni också är på g, vi kanske kan planera in någon gemensam start så småningom? När det gäller träning så har vi planerat in en helg i augusti, du kan läsa mer på hemsidan! Vore roligt om ni dök upp! Ha det gott!
Kram
Anna

 
Ingen bild

Elin

7 juni 2011 06:59

Vad bra det gick! Ni är jätteduktiga och din skepticism innan var ju helt onödig :) Och perfekt att ni inte blev uppflyttad, nu kan du ju fullfölja sökplanen också :)

Anna Svensson

7 juni 2011 14:28

Hej Elin, tack för uppmuntran! Är faktiskt jättenöjd, även om väldigt mycket blev fel. Men det var ju saker jag visste kunde hända. Det enda som egentligen förvånade var budföringen och apporteringen, som hon älskar o brukar göra bra. Nu håller vi tummarna för er i helgen och hoppas att ni spöar oss rejält!! :0)

 
Kerstin med flock

Kerstin med flock

7 juni 2011 10:57

Åh, så härligt att ni kommit igång på riktigt:) Du kan verkligen känna dig stolt över lilla Vilda.Vad skönt att hon håller hela programmet, väldigt viktigt och bra att veta i fortsättningen. Så det blir ett grattis till er. Kram

http://kerstinspudlar.se

Anna Svensson

7 juni 2011 14:34

Tack, du är så gullig! Ja, det var faktiskt en riktigt rolig tävling, dessutom trevliga medtävlanden och funktionärer. Sådant har blivit allt viktigare för mig. Vilda är en sköning. Jag blir så glad av att träna med henne! Men visst, det var inte en helt genomtränad fröken jag startade, vilket visade sig här och där! Å andra sidan så var meningen att ge henne tävlingsrutin, inte att prestera.

Kram
Anna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards