Direktlänk till inlägg 13 april 2012

Sök med terrängskifte och huvudbry

Av Anna Svensson - 13 april 2012 18:03

Dagens sök var planerat i ett område vi inte använt på länge. Lite rolig mark - enkelt och öppet på ena sidan (som dessutom bjöd på motvind i dag). Andra sidan är också öppen - i 30-40 meter. Sedan kommer en ås med stora stenbumlingar, som blir lite som en vägg för hunden. 1-2 skick ser ut så, sedan blir det dessutom en rejäl stigning + stenar. Sista skicket på den sidan är det avverkat och sönderkört och allmänt knöligt hela vägen.


Vilda fick åtta skick första gången, alla utan popp. Det gick superfint på 7 av 8 skick och jag var verkligen nöjd med henne! Fint djup, inget problem med övergångarna eller att leta sig in bland stenarna. ANdra skicket på motvindssidan strulade. Jag undrar om hon helt enkelt inte fick figgen i näsan och därför bestämde sig för tat den inte fanns där? Skick ett gick hopn ut 20-30 meter och gjorde sedan ett fint framslag. Första omskicket var ungefär samma historia, men slog bakåt. Skick tre så suckade hon och sa "jaja, jag springer väl ut då!" och kom rakt på figgen. Härligt! Men som sagt, riktigt fint jobbat på de övriga skicken.


Efter fikat tänkte jag bara köra två enkla skick med henne. Håhåjaja - det ska man aldrig tro...

Skick ett - ut mot stenarna igen. Hon sprang ut klockrent, letade en liten stund på fullt djup. Fick ingen figge, gjorde ett perfekt framslag och kom in. Huvudbry för matte!!! Köpa som tomslag eller önska mer intensitet i letandet och skicka om?? Mot min magkänsla bestämde jag mig ändå för att skicka om. Vad händer? Jo, hon springer ut på djupet, viker 90 grader rakt bakåt, lyckas antagligen få tag på ett spår och spåra fram till figgen. Dock - med viss reservation - pga stenigheten i terrängen så är jag inte helt säker på att det var spårvägen hon letade sig fram. Men det såg mycket misstänkt ut. Och vek gjorde hon. När jag försökte kalla in henne så stängde hon öronen och dök upp en halv minut senare med rullen i munnen... Vad göra nu??? Hittat figge har hon gjort, men antagligen genom att spåra F-n, f-n!!! Jag valde att låta figgen vara passiv, stannade kvar hos henne en stund för att planera ett tredje skick, och sedan gå tillbaka till stigen för att skicka på andra sidan. Var rejält sur, på mig själv, för att jag lagt upp övningen och hanterat situationen så att det kunde bli så fel. Motvindsskicket gick galant, men det borde det väl göra...

Tredje skicket var på stensidan, nu med rejält uppförslut på slutet. Figgen hade fått instruktioner att gå en rejäl båge från gammellegan och ut. Hon låg också väldigt väl gömd. Nu gick Vilda spikrakt, utan några tecken på att slå åt något håll. Väl på djupet fick hon jobba en liten stund med att lokalisera figgen, men höll i fint.


Så - sammantaget: 11 skick, alla utan poppar. Två dåliga, varav ett ändå löste sig rätt okej, det andra löste sig helt fel ur inlärningssynpunkt. Hmmm. 

 
 
Gunilla Persson

Gunilla Persson

13 april 2012 20:11

hmmm - är helt rätt ord... fast från mig är det med lite annan betoning, tror jag... För vad sa jag om att låta bli att tänka 2 pass....
Min första spontana tanke var - f-n du skulle slutat efter 7 figgen... Men så kom jag på att jag sagt att du ska köra längre pass, pusha henne lite - och det gjorde du idag. Hon mötte upp och gjorde kanonjobb nästan hela vägen, och när ni går över er normala max-gräns, så blir det oxå jobbigare/motigare för henne.


Ok, såhär tänker jag.
Det du ser nu, är hennes svar på när du höjer ribban en bra bit. 9-10 oretade skick - är ett par steg upp, fr 2 oretade skick ibland...
Hon jobbar vad hon kan&förmår, gör några missar (vilket alla hundar gör - kommer du inte ihåg både Gorm, Kim och Styx ifjol?) och dessa missar korrigerar du på helt rätt sätt. Du kan INTE begära att hon redan ska gå 10 skick helt klanderfritt - det är inte spår ni kör.
Det du KAN begära, är att hon börjar lyssna på dig - vilket hon bevisligen gör, när hon väljer ny väg för varje omskick. Duktig matte och duktig hund!!
Du kan oxå börja begära att hon ska lyssna när du kallar. Lägg upp ett par inkallningsövningar.
Vid ett passande tillfälle kan du oxå låta figgen resa sig upp, och komma in - ifall Vilda har tagit figgen fastän du har kallat. Hon kommer definitivt att bli förvirrad - och det är superviktigt att köra enkla övningar därefter, så att hon lyckas.
Ang vind - lita inte på att motvind på stigen = motvind hela vägen ut. Det är väldigt ofta som vinden snurrar i skogen.

På söndag lägger du upp det såhär:
- ETT PASS!!
- 12 skick, inga tomma
- skick 1-4 oretade, skick 5-6 minnesbild utifrån transporten, skick 7-8 oretade, skick 9-10 minnebild, skick 11 oretad hitte, skick 12 full-kareta-hare fr stigen - avslutar direkt som hitte.

Förstår du?

http://www.pebblesse.wordpress.com

Anna Svensson

14 april 2012 10:10

Vi kör Olberget på söndag så där passar det bra att försöka få ut många skick igen. Att det blev uppdelat på två igår var lite tänkt som en motivationshöjare - först fick hon gå sitt "riktiga" pass, vilket var åtta skick och det som gick att få ut i området vi var på. (Strulskicket kom inte sist, det var tidigt, skick tre tror jag, så det var nog inte trötthetsrelaterat).
Sedan efter fika och vila när vi körde de andra hundarna, som gått mindre, ett varv till så tänkte jag att hon skulle få någonting lättsprunget och peppande, bara ett slag åt varje håll och sedan klar. Det var förstås då tomslaget/spåret kom... Så hon var utvilad då också, och gjorde det som sagt snyggt först. Men det är samma där, hon löser ju problemet på sitt sätt på omskicket. "Jaha, är du säker på att det finns en gubbe där ute? Jamen då testar jag en annan metod som brukar funka!!" och så gör den det... Gahhh! Men hur ska jag förhålla mig till henne då? Nu blev hon ju jätteförvirrad när både jag och figgen höll inne på belöningen (men desto gladade de följande två skicken när belöningen kom som vanligt). Kanske bra på ett sätt, men jag tror ju inte hon gjorde någon koppling till olydnaden i inkallningen. Hade det varit bättre att berömma som vanligt?
En fråga på upplägget inför söndag: hur menar du med "minnesbild utifrån transporten"?

 
Gunilla Persson

Gunilla Persson

14 april 2012 19:31

Att Vilda går i koppel in till stigen, efter ett påvis - och när ni kommer halvvägs in, så får hon se nästa figge försvinna ut.
Beroende på terräng, så står figgen och väntar på stigen och förvinner ut i tät buskage. Eller så står figgen redan halvvägs ut, och börjar gå utåt så fort Vilda får syn på honom.
Denna sista variant är bra - då figgen kan gå en omväg ditut = inget spår rakt ut.
Dessutom så kan det ju vara en bra grej just för Vilda, eftersom hon de första 25m inte har något spår att följa. Och där hon ibland vill vinkla av, just där dyker det upp en meter hög vittringskorridor.
(spår är det eg inte, för det hinner ju inte sjunka så mkt tills hon kommer... )
Fördel 3 är, att hon får ökat drag ut till nästa figge - redan på transporten in. Det draget vill du ha, men måste såklart balanseras med antingen kopplad transport - el lydnad, vilket du inte ska ha nu i början.
Hon kommer såklart bli helhetsig på figgen som försvann, och du ska berömma henne när hon ser figgen. Sedan kommenderar du Här (el ditt trp-kommando) och går med henne i koppel in. Väldigt bra ifall hon kan samla sig och gå hos dig, hela vägen in - trots superdragning. Men är det jättesvårt, så låt henne få dra i kopplet, bråka inte.
Sedan - 5m innan ni är inne på stigen, så stannar du och håller in Vilda vid din sida, säger till figgen att gå in till gruppen, kommenderar Sitt till Vilda och kopplar loss.
Sedan går ni fot in till stigen, ställ upp, rikta och skicka i rask takt. Men ändå samlat och fokuserat.

Ang din fråga om att belöna, när Vilda lyckas på felaktigt sätt - så hade jag inte belönat/berömt när hon kommer in m rullen, gjort kopplat påvis utan att figge belönar, och hållit in på godiset - men klappat om henne lite kort.
Jag hade INTE stått kvar och funderat - för det gör henne säkert jätte-osäker.

http://www.pebblesse.wordpress.com

Anna Svensson

14 april 2012 21:58

Okej, jag testar!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Svensson - 2 oktober 2014 20:14


Kortfattat: körde framåtsändande på klubben igår, med byxben o allt. Stora framsteg! Hon kan gå lugnt o fint en ganska lång sträcka nu. Och - inte minst - så gjorde hon jättesnygga temposkiften från galopp till sakta! Utan kommando, men med target. D...

Av Anna Svensson - 30 september 2014 15:45

I dag blev det ett fint lydnadspass hemma på gården medan Alice lekte i solen!   Jag körde igenom det viktigaste. Skallet, som var lite segt i dag. Måste ha upp henne mycket mer i varv om jag ska få ett tätare skall.   Men det intressanta var...

Av Anna Svensson - 28 september 2014 18:36


Idag var det lydnadskurs för Emelie Söderberg, kennel Bruksviljans. Hon tävlar skydds och sök på SM-nivå med sina mallar. Kanske inte optimalt för mig, det skiljer en del i egenskaper mellan en bruksmalle o en mellanpudel, men jag har hört mycket got...

Av Anna Svensson - 27 september 2014 22:07

När man inte riktigt hinner men gärn avill träna ändå, då får man hitta på lite smarta övningar! Egentligen ville jag spåra i dag. Löste det genom att lägga ett spårupptag med tre apporter. Spåret var: upptag - ca 100 meter spår -  vanlig apport - ca...

Av Anna Svensson - 19 september 2014 18:25

Har kört två sökpass sedan sist jag skrev. Det första körde jag i en rätt rolig ruta, knepig för att det blev terrängskifte och rejält stenigt på ca 30 meters djup. Men öppen o lätt att följa hunden i arbete. Jag hade två figgar med okänd placering o...

Presentation


Välkommen till min blogg, ett komplement till min hemsida (se presentationen). Jag heter Anna Svensson och den här bloggen ska handla om hunddelen i mitt liv. Just nu består den av storpudeln Daisy och mellanpudeln Vilda.

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Valpar från min uppfödning

Arbetande pudlar

Pudeluppfödare

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards